Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανελλαδικές 2020: Κάθετη "βουτιά" έως και 600 μορίων στις βάσεις - Ποιες σχολές θα έχουν τη μεγαλύτερη πτώση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 21:04 Πανελλαδικές 2020: Κάθετη "βουτιά" έως και 600 μορίων στις βάσεις - Ποιες σχολές θα έχουν τη μεγαλύτερη πτώση

Πτώση των βάσεων εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Λιγότερα μόρια ακόμη και στην Ιατρική. Πότε ανακοινώνονται.

Κάθετη "βουτιά" στις βάσεις εισαγωγής των περισσότερων σχολών και μάλιστα ομοιόμορφη σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία, δείχνει η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας αναμένεται πτώση σχεδόν παντού, ακόμη και στις δημοφιλείς και περιζήτητες ιατρικές σχολές.

Ο εκπαιδευτικός και αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας, εξηγεί στο TheTOC.gr συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται γενική πτώση βάσεων σε δύο ταχύτητες: Μικρή στα περιζήτητα τμήματα και αυξημένη έως -500 μόρια στις μεσαίες σχολές. Στην πτώση συμβάλλουν τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα και πιο εντυπωσιακή στις χαμηλότερης προτίμησης σχολές, κυρίως των περιφερειακών τμημάτων, που θα "φλερτάρουν" με τη βάση και θα βρεθούν πολύ πιο κάτω από τα 11.000 μόρια. Εδώ, οι επιδόσεις στη Χημεία με γραπτά κάτω από τη βάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Πάντως, οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά είναι καλύτερες από πέρυσι στα γραπτά που βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα του "άριστα".

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις βάσεις με εντυπωσιακή την πτώση ακόμη και των Ιατρικών Σχολών. Μια πτώση που θα υπερβεί τα 600 μόρια σε περιφερειακά πανεπιστήμια. Ωστόσο, αναμένεται πτώση ακόμη και σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου. Εκτιμάται ότι θα δούμε και Ιατρική Σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται μετά τις 20 Αυγούστου.

πηγή: thetoc.gr