Τουρκία: Πώς φθάσαμε στην αποκλιμάκωση - Ο ρόλος "κλειδί" της Μέρκελ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 09:59 Τουρκία: Πώς φθάσαμε στην αποκλιμάκωση - Ο ρόλος "κλειδί" της Μέρκελ

Γιατί και πώς οδηγηθήκαμε στην αποκλιμάκωση με την Τουρκία μετά και το τηλεφώνημα της Μέρκελ

Προς πλήρη αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για ένα διάστημα, φαίνεται πως βαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο μετά τον συναγερμό που είχε προκαλέσει η τουρκική navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Το πάγωμα των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με τον Καλίν, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο” κατευνάζοντας την ένταση που είχε χτυπήσει "κόκκινο" τις προηγούμενες ημέρες.

Μιλώντας στο CNN Türk ο Καλίν ξεκαθάρισε ότι πρέπει "ο καθένας να συνεχίσει τις εργασίες στη δική του υφαλοκρηπίδα και πως "στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες" καλώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα να "λύσουμε οι δυο μας τα διμερή θέματα".

Σε τι προσβλέπει με την αλλαγή στάσης της η Τουρκία

Οι δηλώσεις Καλίν για τις προθέσεις Ερντγάν, φαίνεται πως αποβλέπουν στο να εμφανιστεί και πάλι η Άγκυρα ως έχουσα την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ανώτατο επίπεδο και να διασκεδασθούν τυχόν εντυπώσεις ότι η Τουρκία υποχωρεί υπό πίεση, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το Capital.gr.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να μεταστρέψουν την έξωθεν πίεση προς την κατεύθυνση της Αθήνας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν κάνει λόγο για ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει υπάρξει δημοσίως ούτε απευθείας πρόσκληση από την τουρκική πλευρά ούτε απάντηση από την ελληνική.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η "αποστολή” της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αράντσα Γκονσάλες Λάγια, η οποία συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια με το ελληνοτουρκικό ζήτημα να είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων.

"Νομίζω πως η βούλησή της Τουρκίας να παύσει την έρευνα για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να δώσει χώρο σε διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης” δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Θετικές οι τουρκικές κινήσεις αποκλιμάκωσης για την Αθήνα

Ως θετική ενέργεια από πλευρά της Τουρκίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τη δήλωση Καλίν, αναφέροντας σε δηλώσεις στον Τ/Σ ΣΚΑΪ πως "εμείς έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και με πολλούς τρόπους ότι θέλουμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά που έχει η Τουρκία γενικά στη Ανατολική Μεσόγειο επομένως η δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν είναι μια θετική ενέργεια".

Παράλληλα, επεσήμανε πως "επιθυμούμε με την Τουρκία να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και να συζητήσουμε το ζήτημα που ταλανίζει πολλές δεκαετίες και τις δύο πλευρές που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το ζήτημα που χρειάζεται μια διαδικασία για να προχωρήσει".

Πάντως σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε το στίγμα της ελληνικής πλευράς, αναφέροντας ότι"είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά επί πραγματικών και όχι επί φανταστικών διαφορών. Οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες. Αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη. Δεν είναι περί παντός επιστητού”. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας οριοθέτησε έτσι το διάλογο που ενδεχομένως θέλει να ξεκινήσει η Τουρκία μετά και τις κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Ο ρόλος της παρέμβασης Βερολίνου

Κομβικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης φαίνεται πως έπαιξε και το τηλεφώνημα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι "οι Έλληνες δεν αστειεύονται", λίγη ώρα μετά τη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την κρίσιμη παρέμβαση Βερολίνου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος αφού διέψευσε γερμανικό δημοσίευμα που ανέφερε ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου, χαρακτήρισε "εποικοδομητικό" τον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άγκυρα έδεσε το Oruc Reis, αποσύρονται τα πολεμικά πλοία

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ακόμα ένα στοιχείο που ενισχύει το καθεστώς αποκλιμάκωσης. Παράλληλα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Skai.gr, ξεκινά σταδιακά η απόσυρση κάποιων μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μετά και την σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα μέχρι τη λήξη της τουρκικής NAVTEX, αφήνοντας ένα σημαντικό αριθμό μέσων σε κομβικά σημεία για να παρακολουθεί τις κινήσεις των γειτόνων.

Από μέσα Σεπτέμβρη η Άγκυρα θα μπορεί να ξεκινήσει έρευνες σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο

Κρισιμότατος όμως για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται ο Σεπτέμβριος και πιο συγκεκριμένα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, όταν και σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW αναμένεται νέος κύκλος αντεγκλίσεων και έντασης. Και αυτό, γιατί τότε ολοκληρώνονται οι 90 μέρες, διάστημα όπου βάσει της τουρκικής νομοθεσίας χρειάζεται να περάσει για να μπορεί να ξεκινήσει η αδειοδότηση των τεμαχίων που έκοψε η Τουρκία βάση του τουρκολυβικού συμφώνου. Έτσι από το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, η Τουρκία θα μπορεί να δώσει άδειες για να ξεκινήσουν ερευνες κοντά στην Κρήτη,τη Ρόδο και την Κάρπαθο.

Αύγουστος "φωτιά"

Κρίσιμος όμως μήνας θεωρειται και ο Αύγουστος καθώς σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις με την Άγκυρα να επιθυμεί και να επιμένει στην άμεση έναρξη εφόλης της ύλης διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, καταλυτικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης έπαιξε και το τηλεφώνημα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στον Τούρκο Πρόεδρο.

Η Τουρκία "παγώνει" τις έρευνες αλλά εκδίδει νέα Navtex

Η Τουρκία "πάγωσε" μεν τις έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, δένοντας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Αττάλεια, όμως εξέδωσε νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους Barbaros στην ΑΟΖ που διεκδικεί το ψευδοκράτος μέσω της Τουρκίας, ανατολικά της Αμμοχώστου.

Η περιοχή εμπίπτει εντός των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως αναφέρει ο σταθμός της Αττάλειας, η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ το Barbaros βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Tasucu της Σελεύκειας, στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου.

ναφτεξ

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση