Μητσοτάκης-Τσίπρας: Αντιπαράθεση για αναδρομικά και κόκκινα δάνεια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 22:29 Μητσοτάκης-Τσίπρας: Αντιπαράθεση για αναδρομικά και κόκκινα δάνεια EUROKINISSI

Πολιτική επιλογή η άμεση καταβολή στους συνταξιούχους είπε ο πρωθυπουργός - Κουρεύεται 60% τα αναδρομικά εκτίμησε ο αρχήγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στην Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν τα αναδρομικά των συνταξιούχων που προκύπτουν από την τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Πάντως η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών παρέμεινε σε χαμηλούς τόνους, κάτι που αναγνώρισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει την ευαισθησία της, δίνοντας σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά μέσα στο 2020 ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι ουσιαστικά τα αναδρομικά κουρεύονται κατά 60%. Κόντρα όμως υπήρξε και για τα θέματα της προστασίας της α’ κατοικίας με τον Α.Τσίπρα να μιλά για κίνδυνο έως και 50 χιλιάδων πλειστηριασμών και τον Κ.Μητσοτάκη να αντιπαραθέτει την δέσμευση του Ε.Τσακαλώτου στο Eurogroup για λήξη του καθεστώτος προστασίας το 2019.

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Αντιπαράθεση για αναδρομικά και κόκκινα δάνεια

Αναδρομικά

Η άμεση καταβολή των αναδρομικών «είναι πολιτική επιλογή θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τις εκταμιεύσεις σε δύο ή τρία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίτερα επισήμανε ότι «είναι μια κίνηση που με ειλικρίνεια και σεβασμό απευθύνει η κυβέρνηση προς τους απόμαχους της δουλειάς, οι οποίοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους». Στην τριτολογία του μάλιστα διευκρίνισε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα, ούτε επικουρικές. Λοιπόν, από εκεί και πέρα και αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ. Και εγώ με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια έρχομαι και λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Παραπάνω δυνατότητες σήμερα ο προϋπολογισμός, για ενδεχόμενες παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, δεν έχει».

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Αντιπαράθεση για αναδρομικά και κόκκινα δάνεια
Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα EUROKINISSI

Στην δική του απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνσιε πως «η απόφαση δεν αφορά 1,4 δις ευρώ. Αφορά ένα ποσό 3,9 δις. Ανακοινώνετε κούρεμα σε αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι. Κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται». Το ζήτημα εξειδίκευσε ακόμη περισσότερο η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας πως η κυβέρνηση «θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα».

Κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «μου κάνει εντύπωση ότι η εκπρόθεσμη τροπολογία την οποία καταθέσατε δεν έχει την υπογραφή του κυρίου Τσακαλώτου. Δεν ξέρω αν είναι αμέλεια ή αν θα προστεθεί στη συνέχεια ή αν είναι συνειδητή επιλογή. Εικάζω όμως ότι είναι το τρίτο.Και εικάζω ότι είναι το τρίτο διότι ο κύριος Τσακαλώτος γνωρίζει πάρα πολύ καλά σε τι έχει δεσμευτε». Ανέγνωσε μάλιστα παλιότερη απόφαση του Eurogroup αναφέροντας πως συνέγραψε για λήξη του καθεστώτος προστασίας το 2019.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας δεν διέψευσε την δέσμευση αυτή διευκρινίζοντας όμως ότι το θέμα είναι με τι θα αντικατασταθεί το πλαίσιο προστασίας. Μάλιστα τόνισε ότι γίνεται λόγος για 50 χιλιάδες πλειστηριασμούς, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν η κατάσταση που βρίσκονται τα νοικοκυριά και η οικονομία αντέχει κάτι τέτοιο.

Πηγή: news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση