Ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αγκυρα προαναγγέλλει ο Ακάρ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 11:32 Ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αγκυρα προαναγγέλλει ο Ακάρ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέταρτη συνάντηση με την Ελλάδα ως μία ύστατη προσπάθεια για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις 29 Ιουλίου.

«Ενημερώσαμε την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση στην Άγκυρα. Περιμένουμε από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Άκαρ.

Ωστόσο, ο υπουργός άμυνας επέκρινε την ελληνική ρητορική για τα ζητήματα της Μεσογείου.

«Ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες, ότι δεν μπορεί η Τουρκία να έχει τέτοιες απαιτήσεις και δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια της Μεσογείου. Όσοι τα λένε ας δουν καλύτερα την ιστορία τους, την ιστορία μας, την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, τον ρόλο μας και τον ρόλο τους. Τα στρατεύματά μας ήταν και είναι εκεί, υπερασπίζονται τους προγόνους μας και το παρελθόν μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί!».

Και συνέχισε, «ζητούμε από όλους να είναι πιο προσεκτικοί στο τι δηλώνουν».

Όπως φαίνεται, ο δρόμος προς διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας παραμένει στρωμένος με «αγκάθια».

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έστειλε σχετικό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, τονίζοντας πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων» και προσθέτοντας, μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε σήμερα σε επίπεδο διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, αλλά σε επίπεδο επαφών που θα μπορούσαν, αν πετύχουν, να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών».

Ταυτόχρονα, τη ρητορική της έντασης διατήρησε και ο πρόεδρος Ερντογάν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, όπως το πράξαμε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας».

Πηγή: Hurriyet

Προσαρμοσμένη αναζήτηση