Υπουργικό Συμβούλιο: Επισπεύδονται οι δίκες για τις ρυθμίσεις οφειλών- Τέλος στην ομηρία των δανειοληπτών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 16:31 Υπουργικό Συμβούλιο: Επισπεύδονται οι δίκες για τις ρυθμίσεις οφειλών- Τέλος στην ομηρία των δανειοληπτών (φωτο Intime)

Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των δικών για τις αιτήσεις ρύθμισης οφειλών.

Σχέδιο νόμο για την επίσπευση των δικών που έχουν σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε οι δίκες αυτής της κατηγορίας έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις προσδιοριστεί για το 2027...και εκκρεμούν περισσότερες από 40.000. Με το σχέδιο νόμου επιβάλλεται η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων εντός του 2021 ώστε να λήξει η ομηρία των συνεπών δανειοληπτών και η προστασία των κακοπληρωτών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021. Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της Χώρας.

Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας.

Πηγή: thetoc.gr
 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση