Κορωνοϊός: Από Δευτέρα και στο γραφείο με τη μάσκα μας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 16:27 Κορωνοϊός: Από Δευτέρα και στο γραφείο με τη μάσκα μας

Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις σε επαγγελματίες που δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι αρμόδιοι επιμένουν ότι πρέπει να τη φοράμε σε κάθε κλειστό χώρο, εκτός του σπιτιού μας.

Ερωτηματικά σε πολλούς πολίτες προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά για την υποχρεωτική μάσκας σε όλους του κλειστούς χώρους προκειμένου να περιορίσουμε την μετάδοση του κορωνοϊού.

Το βασικότερο ήταν αν από τη Δευτέρα που επιβάλλεται η χρήση, θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους θα πρέπει να φορούν μάσκα. Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι: ΝΑΙ.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν ακόμη και λίγα άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα. Μάλιστα θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα που καλύπτει στόμα και μύτη, ενώ η προσωπίδα που αφήνει κενό, δεν θεωρείται προστατευτική.

Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις στους επαγγελματικούς χώρους όπως είπε ο κ. Εξαδάχτυλος. Πχ στην εστίαση ένας εργαζόμενος στην κουζίνα δεν θα μπορεί να αναπνεύσει με μία μάσκα όπως η χειρουργική, ενώ πιο χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του τραγουδιστή ή του λογοθεραπευτή που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εργαστούν με μάσκα.

Από κει και πέρα, η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας έγκειται στην ευσυνειδησία των πολιτών και των επιχειρηματιών. Είναι αδύνατο, και φυσικά ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και καταπάτησης της προσωπικής ελευθερίας, το να εισέρχεται ένας ελεγκτής των αρχών σε ιδιωτικούς χώρους, ώστε να εξετάζει αν όλοι φοράμε μάσκα.

Την ίδια στιγμή όμως σε περίπτωση κορύφωσης της επιδημίας με την επιβεβαίωση πολλών κρουσμάτων, κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών, θα πρέπει να λογοδοτήσουμε για την εφαρμογή του μέτρου, αν υπάρξει περιστατικό κορονοϊού στον εργασιακό μας χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, η οποία με βάση τα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας δεν θεωρείται σπάνια, ίσως να μην επιβληθεί πρόστιμο όμως όλοι θα έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής, εμφανίστηκε στην έκτακτη ενημέρωση με μάσκα, ανακοινώνοντας ότι  από σήμερα 1η εως τις 31 Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Στους κλειστούς χώρους συγκαταλέγονται και οι χώροι λατρείας. Εξαιρούνται οι χώροι εστίασης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και παιδιά κάτω των 3 ετών.

Επίσης,

  • από 1η Αυγούστου έως 15 Αυγούστου απαγορεύονται οι επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, αστέγων και νοσοκομεία, καθώς και των ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία.
  • από 3 εως 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών.
  • απο 3 Αυγούστου έως 9 Αυγούστου δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν όρθιοι πελάτες σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών και άλλων ανοικτών εκδηλώσεων καθώς και τα μέτρα αποστάσεων σε παραλίες, σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • έως τις 15 Αυγούστου ισχύει και η αναστολή αεροπορικών και θαλασσίων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις συνοριακά σημεία εισόδου αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα, καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχομένους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • έως 15 Αυγούστου ισχύει η σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Πηγή: News247.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση