Μέχρι 31 Αυγούστου η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά - Τι πρέπει να προσέξετε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 10:56 Μέχρι 31 Αυγούστου η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά - Τι πρέπει να προσέξετε EUROKINISSI

Όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα - τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση.

Περίπου για ένα μήνα, ως τις 31 Αυγούστου έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα τετραγωνικά τους και να αποφύγουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους.

Μέχρι στιγμής το εμβαδόν ακινήτων μέσα από 706183 δηλώσεις ιδιοκτητών από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 21 Ιουλίου έχει μεγαλώσει κατά 163.000 στρέμματα Ως γνωστόν με βάση τον Ν. 4647/2019, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα - τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων του. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Οι ιδιοκτήτες που θα διορθώσουν τα ξεχασμένα τετραγωνικά θα έχουν ως μόνη υποχρέωση αναλογικά υψηλότερα δημοτικά τέλη από 1/1/2020. Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1- 2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,

β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ουδέποτε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Η διαδικασία της δήλωσης

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Τι να προσέξετε

Όσοι γνωρίζουν ότι έχουν διαφορές στα τετραγωνικά και μπουν στην διαδικασία διόρθωσής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1) Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες νομίμων είτε αυθαιρέτων ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης θα πρέπει να δηλώνονται ακόμη και ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ ως τώρα

2) Θα πρέπει να δηλωθούν όλοι οι βοηθητικοί χώροι οι οποίοι ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια όπως πχ γκαράζ ή αποθήκες

3) Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να το πράξουν θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.

4) Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Πηγή: News247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση