Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 09:21 Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες και οι δανειολήπτες -εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι- καλούνται να μελετήσουν σωστά το πρόγραμμα πριν υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν επιδότηση η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 8000 ευρώ στο 9μηνο διάρκειας της "γέφυρας".

Πριν την υποβολή της αίτησης, θα χρειαστεί προσεκτική μελέτη καθώς ακόμη και αυτοί που φαινομενικά δεν μπορούν να μπουν, ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία τους. Τα λεφτά της επιδότησης είναι πολλά.

Το ακόλουθο παράδειγμα πράσινου δανειολήπτη είναι αρκετό για να φανεί στην πράξη πώς κάποιος μπορεί να εισπράξει ακόμη και πάνω από 5400 ευρώ μέσα στους επόμενους 9 μήνες για να εξοφλήσει τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου. Ο δανειολήπτης έχει υπόλοιπο οφειλής 180.000 ευρώ και πληροί όλα τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, κριτήριο κύριας κατοικίας κλπ). Η οφειλή του αποτελεί το άθροισμα δύο επιμέρους δανείων που χορηγήθηκαν για το ίδιο ακίνητο (π.χ για την αγορά και την ανακαίνιση) ύψους 90.000 ευρώ το καθένα. Με υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής στα 16 έτη και επιτόκιο, ο δανειολήπτης καταβάλλει κάθε μήνα στην τράπεζα δύο δόσεις των 553 ευρώ, μια για κάθε δάνειο. Άρα, συνολικά πληρώνει 1100 ευρώ. Βάσει αυτών των στοιχείων, το σύστημα επιδότησης θα υπολογίσει:

1. Επιδότηση 495 ευρώ για κάθε δάνειο για το πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή, συνολικά ο δανειολήπτης θα εισπράττει περίπου 990 ευρώ ως επιδότηση και θα πληρώνει μόλις 110 ευρώ επί τρεις μήνες.

2. Επιδότηση 880 ευρώ συνολικά (και για τα δύο δάνεια) για το δεύτερο τρίμηνο με αποτέλεσμα οι καταβολές του να περιορίζονται στα μόλις 220 ευρώ τον μήνα.

3. Επιδότηση περίπου 770 ευρώ για το τρίτο τρίμηνο συνολικά (385 ευρώ για κάθε δάνειο) κάτι που σημαίνει ότι στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της επιδότησης, ο δανειολήπτης θα πρέπει να βάζει από την τσέπη του περίπου 330 ευρώ.

Αν προστεθούν τα νούμερα του 9μηνου, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης θα βρεθεί να επιδοτείται από το δημόσιο με περίπου 8000 ευρώ για το 9μηνο με μοναδικό "αντάλλαγμα" το να εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του και για έξι συνεχόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιδότησης. Εννοείται ότι στη διάρκεια του 9μηνου, το δάνειο θα εμφανίζεται ότι εξυπηρετείται κανονικά. Δηλαδή και οι τόκοι θα καταβάλλονται και το κεφάλαιο θα απομειώνεται κανονικά.

Τα επτά "κλειδιά" που μπορούν να ξεκλειδώσουν την είσοδο του προγράμματος είναι τα εξής:

1. Από το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν επιτρέπεται να λάβετε επιδότηση για το στεγαστικό σας δάνειο ή όχι, αφαιρούνται και ο φόρος που παρακρατήθηκε και η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέλος επιτηδεύματος. Έτσι, το πραγματικό εισοδηματικό όριο μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που φαίνεται. Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα 64.000 ευρώ, φαινομενικά μένει εκτός επιδότησης. Ωστόσο, επειδή αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, το καθαρό εισόδημα περιορίζεται στα 48.000 ευρώ. Και επειδή το όριο για ένα πράσινο δάνειο που εξυπηρετείται από ένα ζευγάρι με δύο παιδιά είναι τα 53.000 ευρώ, η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται κανονικά.

2. Το σύστημα λαμβάνει υπόψη το "τελευταίο διαθέσιμο στοιχείο" για το δηλωθέν εισόδημα. Έτσι, αν ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ακόμη φορολογική δήλωση για να εμφανίσετε τα εισοδήματα του 2019, ενδεχομένως να σας συμφέρει πρώτα να κάνετε την αίτηση για την επιδότηση του δανείου και μετά να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση.

3. Αρκεί ένα μέλος του νοικοκυριού να θεωρείται ότι έχει πληγεί από τον κορονοϊό προκειμένου να μπει ολόκληρη η οικογένεια στο πρόγραμμα επιδότησης. Δεν χρειάζεται δηλαδή το μέλος του νοικοκυριού που έχει πληγεί από την πανδημία να είναι και το ίδιο που έχει το στεγαστικό δάνειο στο όνομά του.

4. Δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία όσον αφορά στο κριτήριο του ύψους των καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ζευγάρι έχει καταθέσεις άνω των 40.000 ευρώ -ποσό που το αφήνει εκτός επιδότησης- μπορεί να κάνει ανάληψη του υπερβάλλοντος ποσού πριν προχωρήσει στην υποβολή της αίτησης. Διότι ο νόμος ορίζει ότι θα εξεταστεί το κατά πόσο ξεπερνά κάποιος το εισοδηματικό όριο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

5. Μπορεί κάποιος να θεωρείται ότι έχει πληγεί από τον κορονοϊό για διαφορετικούς λόγους. Π.χ να έχει ατομική επιχείρηση στο όνομά του η οποία όμως δεν εμφανίζει μείωση εσόδων 20% όπως ζητάει ο νόμος (αυτό είναι το όριο και πρέπει να αποδεικνύεται από το περιεχόμενο της δήλωσης ΦΠΑ) και την ίδια στιγμή να έχει υποστεί μια έστω μικρή ζημιά επειδή "κουρεύτηκε" το ενοίκιο που εισπράττει από τον ενοικιαστή. Και αυτός ο δανειολήπτης, θα μπει κανονικά στο πρόγραμμα. Γιατί αρκεί η ιδιότητα του πληγέντος από τον κορωνοίό, να αποδεικνύεται για έναν από τους λόγους.

6. Υπάρχει η δυνατότητα να αναθέσει κάποιος σε σύμβουλο την υποβολή της αίτησης. Το κόστος ανέρχεται στα 250 ευρώ αλλά το ποσό αυτό το πληρώνει η τράπεζα. Μετά βέβαια, το ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπόλοιπο του δανείου κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα το πληρώσει σε τόσες δόσεις όση είναι και η υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου. Ειδικά αυτοί που έχουν "κόκκινο δάνειο" δηλαδή δάνειο το οποίο ήταν σε καθεστώς καθυστέρησης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών στο τέλος Φεβρουαρίου, είναι πιθανό να χρειαστούν τη συμβολή ειδικού καθώς υπάρχει η προϋπόθεση ρύθμισης του δανείου για να μπει κάποιος στον μηχανισμό της επιδότησης. Και επειδή η επιδότηση θα είναι για 9 μήνες αλλά η ρύθμιση… παντοτινή, καλό θα είναι και οι προβλέψεις αυτής της ρύθμισης να είναι ευνοϊκές για τον δανειολήπτη.

7. Ο δανειολήπτης αναλαμβάνει υποχρέωση αποπληρωμής των δόσεων και για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της περιόδου επιδότησης, δηλαδή μετά το 9μηνο. Προσοχή λοιπόν, για τα πράσινα δάνεια, αυτή η περίοδος φτάνει στους 6 μήνες, για τα κόκκινα στους 12 μήνες και γι’ αυτά που έχουν καταγγελθεί στους 18 μήνες. Άρα, ένταξη στο πρόγραμμα προϋποθέτει και εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων κατά τη διάρκεια του 9μηνου, και εμπρόθεσμη πληρωμή του συνόλου της δόσης (χωρίς πλέον επιδότηση) για την περίοδο που προαναφέρθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της επιδότησης επιστρέφεται και μάλιστα εντόκως με επιτόκιο της τάξεως του 2-5%

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση