Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσιόδρας: Δραματικό μήνυμα επαγρύπνησης στην… με μάσκα επιστροφή του

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 19:55 Τσιόδρας: Δραματικό μήνυμα επαγρύπνησης στην… με μάσκα επιστροφή του

Με… μάσκα κακά μαντάτα επέστρεψε ο Σωτήρης Τσιόδρας. “Κάθε κρούσμα στην χώρα μας “δίνει” ακόμη ένα”, τόνισε, καλώντας όλους τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση! Δείτε LIVE εικόνα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον κορωνοϊού στη χώρα.

Αρχικά ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος εμφανίστηκε με μάσκα, τόνισε πως "η πατρίδα μας κι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κατάσταση των 100 ετών. Σήμερα κατ' εξαίρεση κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω. Αρχικά να σας μεταφέρω την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών. Προσπαθεί να τοποθετείται με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο", ενώ αναφέρθηκε στα 121 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας.

"Χρειάζεται τήρηση των μέτρων" επανέλαβε ο καθηγητής παραθέτοντας τους λόγους που σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο: "Αυτές είναι η αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση των περιορισμών και η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας".

"Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα", συμπλήρωσε αναφέροντας: "Μοναδικό θετικό στοιχείο ο μικρός αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ".

Σημείωσε πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι τονίζοντας πως υπήρξε ξεκάθαρη αύξηση σε νεότερες ηλικίες τους τελευταίους 2 μήνες. Επεσήμανε ότι σημαντικό μέρος κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

"Σύμφωνα με την επιδημική καμπύλημ εισαγόμενα κρούσματα είναι μόνο το 10%". Συνέχισε τονίζοντας πως η επιδημια διατηρείται και κατά μέσο όρο ένα κρούσμα φέρνει και άλλο ένα.

"Ο κίνδυνος υπαρχει και η ανησυχία εντείνεται πρέπει να ρίξουμε το R0", είπε.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους".

"Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο".

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: "Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια".

Στη συνέχεια τόνισε: "Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις μελέτες. Οι νέοι μπορούν να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά. Πρέπει να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το φάσμα του ιού".

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε με την ευχή "τις τελευταιες εβδομάδες να μη λυγίσουμε".

Μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε ο καθηγητής, ανέφερε: "Στην ισπανική γρίπη στην αρχή προσβάλλονταν μεγαλύτερες ηλικίες, στο 2ο κύμα είχαν αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε νέους ανθρώπους".

"Οι ευπαθείς ομάδες είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Δεν τους λέμε να κλειστούν στο σπίτι, αλλά πρέπει να προστατεύονται. Να μειώσουν τις επαφές τους στις απολύτως απαραίτητες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας", είπε.

"Οι υπολογισμοί μας γίνονται με βάση προηγούμενα δεδομένα, κοιτάμε πάντα αναδρομικά τα νούμερα για να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της νόσου. Σήμερα κρούουμε το κόκκινο καμπανάκι".

"Η χρήση μάσκας δεν είναι το μόνο μέτρο. Η διατήρηση απόστασης είναι ακόμη πιο σημαντικό από τη χρήση της μάσκας, καθώς και ο χρόνος στον οποίο θα παραμείνει κάποιος σε κλειστό χώρο", διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: "Το μήνυμα άλλαξε. Έχει γίνει: Φοράω τη μάσκα και προστατεύω τον άλλο από εμένα και εμένα από τον άλλο".

Παράλληλα είπε: "Αν γίνει με σωστό τρόπο η χρήση της μάσκας θα μας βοηθήσει, αλλά από μόνο του σαν μέτρο δεν φτάνει".

Σε ερώτηση για το αν οι νέοι είναι αυτοί που δεν υπακούν στις οδηγίες και τις συστάσεις, ο κ. Τσιόδρας είπε: "Το μήνυμα δεν αφορά λιγότερο τον νέο από τον ηλικιωμένο, δεν έχει νόημα να μιλάμε για κοινωνικές εκδηλώσεις και να αφήνουμε στο περιθώριο κάποιες άλλες "διαδηλώσεις". Δεν θα έπρεπε να είναι τιμωρητική η παρέμβαση μας αλλά συμβουλευτική. Και εγώ αν ήμουν 17 ετών θα είχα μια αμφισβήτηση προς τους πάντες, χρειάζεται μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική προς τους νέους".

Όσο για το αν συμφωνεί με την κυβέρνηση σε όλους τους χειρισμούς της πανδημίας, ο καθηγητής εξήγησε: "Όταν αλλάζει η εικόνα επανατοποθετούμαστε, μαζί με την κυβέρνηση προσπαθούμε να λύσουμε τον γρίφο.

Μερικά πράγματα, όπως τα μαζικά τεστ σε όλους τους τουρίστες, για πρακτικούς λόγους δεν γίνονται. Κατατίθενται τα επιστημονικά κριτήρια από εμάς και η πολιτεία αποφασίζει".

"Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη", ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

"Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά", τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως "είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα".

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

πηγή: thetoc.gr