Κορωνοϊός: "Κόκκινο καμπανάκι" Τσιόδρα - Χαρδαλιά στους νέους - Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 09:43 Κορωνοϊός: "Κόκκινο καμπανάκι" Τσιόδρα - Χαρδαλιά στους νέους - Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο (φωτο Intime)

H έκκληση Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στη νεολαία και η ανησυχία για τα 121 νέα κρούσματα.

Στην ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη χώρα επέστρεψε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από 70 μέρες, έχοντας να στείλει μήνυμα και στους νέους. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός μετάδοσης έφθασε στο 1 από το 0,5, γεγονός που σημαίνει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες: Αν δεν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μπορεί να οδηγηθούμε σε νέα κλιμάκωση της πανδημίας. Ήδη, χθες, τα 121 νέα κρούσματα έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις νεαρότερες ηλικίες τονίζοντας ότι και οι νέοι κινδυνεύουν. Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως η αύξηση των ελέγχων, τόσο των ταξιδιωτών, οι οποίοι συνήθως είναι νεαρής ηλικίας, αλλά και τον έλεγχο επαφών, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν.

Τσιόδρας: "Ο νέος αμφισβητεί πολύ εύκολα τα πράγματα"

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πώς θα σκεφτόταν ο ίδιος ο καθηγητής αν ήταν 17-18 χρόνων, ο λοιμωξιολόγος απάντησε:

"Το μήνυμα δεν αφορά λιγότερο το νέο από τον ηλικιωμένο. Αφορά τους πάντες στην κοινωνία.
Άρα πρέπει να είμαστε στα μηνύματά μας ενιαίοι και νομίζω ότι, σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και ο Υπουργός, ότι σίγουρα δεν έχει νόημα να μιλάμε για κάποιες εκδηλώσεις κοινωνικές μόνο και να αφήνουμε στο περιθώριο κάποιες άγνωστες ή γνωστές σε όλους διαδηλώσεις, θα τις έλεγα εγώ, γιατί δεν είναι εκδηλώσεις αυτές, της ανάγκης των ανθρώπων να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν αλλά χωρίς κανένα μέτρο.

Θεωρώ ότι εκεί δεν θα έπρεπε να είναι τιμωρητική η παρέμβασή μας περισσότερο αλλά συμβουλευτική. Δηλαδή να γίνουν οι νέοι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια όλων με τον τρόπο που αυτοί καταλαβαίνουν.

Συζητήσαμε στην Επιτροπή και μια ίσως ειδική επικοινωνιακή στρατηγική από νέους προς νέους. Γιατί ξέρετε και εγώ αν ήμουν 17 χρόνων θα είχα μια αμφισβήτηση προς τους πάντες γύρω μου. Ο νέος αμφισβητεί πολύ εύκολα τα πράγματα. Θέλει να πατάει σε στέρεο έδαφος και είναι δύσκολο καμιά φορά να γίνει αυτό.

Άρα θεωρώ ότι όντως μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική που αφορά τους νέους έχει νόημα, η οποία θα έχει ενιαίο μήνυμα και δεν θα βασίζεται περισσότερο στην τιμωρία αλλά στη συναίνεση".

Χαρδαλιάς: "Απευθύνομαι στα παιδιά σαν πατέρας"

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά τον καθηγητή Τσιόδρα.

"Και σας μιλάω από καρδιάς. Υπάρχει κανένας από εμάς ο οποίος δεν έχει ζήσει έντονα καλοκαίρι;

Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ και τα παιδιά τα νέα, τα οποία νιώθουν την ανάγκη και νιώθουν, αν θέλετε, και πιο άτρωτοι απέναντι σε οτιδήποτε. Βράζει το αίμα τους. Αλλά σε αυτούς απευθύνομαι και σαν πατέρας και τους ζητώ να συμβάλλουμε όλοι.

Είναι τα νέα παιδιά τα οποία θα πρέπει να περιφρουρήσουν τα ζητήματα αυτά. Είναι τα νέα παιδιά που θα είναι οι μικροί μας ήρωες στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν νοσήματα ή μπορεί να κινδυνεύσουν, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας.

Είναι εκείνα τα νέα παιδιά που είναι έτοιμα να αντισταθούν σε οτιδήποτε μπορεί να μην τους αρέσει αλλά είναι η ώρα που θα πρέπει με την ευθύνη που τους διακρίνει όλους αυτούς τους μήνες να μπούνε μπροστά στην προσπάθεια αυτή.

Γιατί, ναι, είναι τα νέα παιδιά τα οποία θα κληθούν να ζήσουν σε μία κοινωνία η οποία θα πρέπει να είναι καλύτερη και μέσα από αυτή την κρίση να βγούμε κερδισμένοι και σαν χώρα και η πατρίδα μας να πάει μπροστά.

Είναι αυτά τα νέα παιδιά τα οποία τα κοιτάμε στα μάτια και τους ζητάμε να περιφρουρήσουν εκείνοι ό,τι σημαντικό έχει γίνει στην κοινωνία τους τελευταίους μήνες. Είναι αυτά τα νέα παιδιά", είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η ανυπακοή των νέων και τα πάρτι εν μέσω πανδημίας

Οι αναφορές των Τσιόδρα και Χαρδαλιά στη συμπεριφορά των νέων, έστω και μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν ήταν τυχαίες.

Εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν τέλος τα πάρτι σε παραλίες και νυχτερινά κέντρα, στα νησιά και στα αστικά κέντρα, όπου νέοι και έφηβοι αψηφούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού και συνωστίζονται για να διασκεδάσουν σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς ο ένας πάνω στον άλλον.

Στην Ίο μπήκε δεκαπενθήμερο λουκέτο σε κέντρο και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Στη Σύρο, δύο κέντρα έκλεισαν και καλούνται να πληρώσουν χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχες εικόνες σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Εύβοια, Χαλκιδική. Ξέφρενα πάρτι χωρίς τέλος σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Μύκονο, ένα επιπλέον πρόβλημα είναι τα πριβέ πάρτι σε βίλες.

Οι νέοι κυρίως θεωρούν πως τα χειρότερα με τον ιό πέρασαν, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τους διακατέχει το αίσθημα της επανάστασης και της ανυπακοής σε αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες ή η απαγόρευση των πάρτι. Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας προσπάθησε να εξηγήσει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και απειλεί και τους νέους.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση