Βλάσης για Άγκυρα: Θα έχει την απάντηση που πρέπει - Πιθανή η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 22:20 Βλάσης για Άγκυρα: Θα έχει την απάντηση που πρέπει - Πιθανή η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ενδεχόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο βλέπει ο υφυπουργός Εξωτερικών

Ενδεχομένως να δούμε μία επιθετικότητα στο Αιγαίο από την Τουρκία σε περίπτωση που ο Ερντογάν προσπαθήσει "να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα" και να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ενώ ξεκαθάρισε πως σε αυτή την περίπτωση "θα έχει για άλλη μία φορά την απάντηση που του πρέπει".

Μιλώντας στο Ρ/Σ "Θέμα 104,6" ο κ. Βλάσης επισήμανε ότι η Τουρκία "είναι μία χώρα με τεράστια εσωτερικά οικονομικά προβλήματα και με έναν λαό που στην πλειοψηφία του πραγματικά πεινάει", οπότε, "μπορεί να υπάρξει μία ενδεχόμενη επιθετικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μπορεί να υπάρξει", κατέληξε.

Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας ότι αν "ο κ. Ερντογάν αποφασίσει οτιδήποτε, δείχνουμε εμπράκτως ότι σε καμία περίπτωση, σε καμία στιγμή, δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε επιθετικότητα της Τουρκίας" ενώ συμπλήρωσε κατηγορηματικά ότι "όταν προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, ενδεχομένως αυτό να το δούμε με μία επιθετικότητα στο Αιγαίο, όπου θα έχει όμως για άλλη μία φορά την απάντηση που του πρέπει".

"Αυτή τη στιγμή το δίκαιο είναι με το μέρος μας, θέλουμε να μιλήσουμε αλλά παράλληλα δεν δεχόμαστε καμία καταπάτηση κόκκινης γραμμής μας", ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

Σε άμεση ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό

Την ίδια στιγμή σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν για έναρξη γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr έχει δοθεί ήδη εντολή απόπλου τριών μονάδων του Στόλου για περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία "εξαπατήθηκε".

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, μια ημέρα μετά της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο στο Κάιρο.

"Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή", δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να "διευκολύνει" τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι "δεν τήρησε τις υποσχέσεις της".

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία "δεν έχει καμία αξία" και πρόσθεσε πως η Τουρκία "θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα" τη δική της συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση