Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 11:55 Ο Μητσοτάκης ενημερώνει Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Στόλτενμπεργκ.

Υπό τη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Michel για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Jens Stoltenberg.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου. Λίγο μετά τις 8 το πρωί, απέπλευσε το Oruc Reis με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία. Υπενθυμίζεται ότι από χτες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του. Δεκατέσσερα τουρκικά πλοία του πολεμικού ναυτικού έχουν αποπλεύσει από το Ακσάζ καθώς η Άγκυρα εξέδωσε επίσης το πρωί της Δευτέρας NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Mόλις εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX, συγκλήθηκε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με μοναδικό θέμα την εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά από τη νέα πρόκληση των Τούρκων στη περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Καρπάθου.

Στις 12.00 συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Από ελληνικής πλευράς έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Πηγή: thetoc.gr