Κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο και Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και ο φόβος της Άγκυρας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 09:26 Κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο και Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και ο φόβος της Άγκυρας

Τι θα θέσει η Ελλάδα στην κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο και στην έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Η ώρα της κρίσης για την τουρκική προκλητικότητα έφτασε. Το απόγευμα θα γίνει στη Βιέννη η κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο και η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι συμμαχίες της χώρας μας μετά τις συνεχείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες που στηρίζουν ανοικτά τις ελληνικές θέσεις. Το Βερολίνο ετοιμάζεται να αναλάβει νέο κύκλο πρωτοβουλιών μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Η στρατιωτική γαλλική στήριξη στην ανατολική Μεσόγειο εκνεύρισε τον Τούρκο πρόεδρο που εξακολουθεί να απειλεί ενώ παράλληλα ζητά διάλογο με το "Oruc Reis" να εξακολουθεί να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Χαμηλοί τόνοι αλλά και αποφασιστικότητα

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός κινήθηκε μεθοδικά, διεθνοποιώντας άμεσα το ζήτημα, ενισχύοντας τις συμμαχίες της χώρας μας εντός και εκτός Ε.Ε. Αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί ενώ προειδοποίησε πως καμία παράνομη ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τακτική που ακολούθησε κατάφερε μέσα σε λίγα 24ωρα να γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση της σύνοδο των ΥΠΕΞ, έλαβε την έμπρακτη στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, κλείστηκε το σημαντικό ραντεβού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ έθεσε προς τον ευθυνών του και το ΝΑΤΟ που αποφεύγει να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Το πρώτο βήμα για κυρώσεις στην Άγκυρα

Αν και η έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ είναι άτυπη και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο είναι πιθανό να συνταχθεί κατάλογος με μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση που η γειτονική χώρα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.

Ήταν ένα αίτημα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση και στην προηγούμενη σύνοδο όμως τότε είχε επιλεγεί ο δρόμος του διαλόγου απέναντι στην Άγκυρα, τώρα όμως η Αθήνα ζητά την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. "Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή" ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες τότε θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προκειμένου η Τουρκία να πληρώσει το τίμημα των παράνομων ενεργειών της.

Η επιβολή κυρώσεων είναι ένα ζήτημα που τρομάζει τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς θα έχουν οικονομικό χαρακτήρα βυθίζοντας ακόμη περαιτέρω την οικονομία της Τουρκίας που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν σε επικοινωνία που είχε με τον Σαρλ Μισέλ φόρεσε το "διπλωματικό του κοστούμι" τονίζοντας πως είναι υπέρ του διαλόγου.

Στόχος η στήριξη των ΗΠΑ

Στην σημαντική συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Μάικ Πομπέο το απόγευμα στην Βιέννη, η ελληνική πλευρά προσδοκά μια δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Tην ίδια στιγμή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel "Woody" Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο.

H προετοιμασία του τετ α τετ που θα έχουν οι δύο υπουργοί εξωτερικών συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου. Στην συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού εκτός από το Νίκο Δένδια μετείχαν τόσο η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή όσο και η πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας, πριν από το κρίσιμο ραντεβού, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Αμερικανούς γερουσιαστές.

Το State Department είχε εκφράσει από την στιγμή την αντίθεση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας καλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις έρευνες στην περιοχή. "Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή".

Νέα πρωτοβουλία ετοιμάζει η Μέρκελ

Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε., επικοινώνησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να ρίξουν του τόνους προκειμένου οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για την χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη αρκεί η γειτονική χώρα να σταματήσει τις απειλές και τις παράνομες ενέργειες. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως με αυτό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Άγκυρας δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και χαρακτηρίζουν προσχηματικά τα περί διαλόγου που τονίζει συνεχώς ο Τούρκος Πρόεδρος, κάτι που επιβεβαιώνεται διαρκώς από τις προκλητικές του ενέργειες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ή διαρροή για τα όσα ειπώθηκαν στην επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στόχος του Βερολίνου είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή οποιασδήποτε στρατιωτικής εμπλοκής, προκειμένου οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός της μεσολάβησης που είχε αναλάβει η Άνγκελα Μέρκελ τον Ιούλιο και ήταν κοντά στον να τον πετύχει αλλά ο Ταγίπ Ερνογάν ακολούθησε τα δικά του σχέδια και την στρατηγική των προκλήσεων.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση