Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου με μέτρα προστασίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 15:30 Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου με μέτρα προστασίας

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η επιτροπή των ειδικών θα δώσει το "πράσινο φως" για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Όλους τους διαθέσιμους τρόπους και τις εναλλακτικές ώστε να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί- εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ενόψει της τελικής απόφασης της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά: "Εχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού και στο σχολικό περιβάλλον", δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση έστω κι αν συνεχίζει να υπάρχει ο κορωνοϊός στη χώρα μας.

 

 

Στα τέλη Αυγούστου η τελική απόφαση

Η επιτροπή αναμένεται να δώσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου το "πράσινο φως" για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να προστατευθούν από τον κορονοϊό και τη ραγδαία εξάπλωσή του. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα το θέμα των σχολείων απασχολεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους, που ζητούν να εφαρμοστούν μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας και η εκ περιτροπής διδασκαλία.

"Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν τα σχολεία. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης λαμβάνονται αμέσως μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών", τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπήρωσε: "δυστυχώς, είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων. Θα αξιολογήσει η επιτροπή των επιστημόνων τα νέα δεδομένα, μετά την επάνοδο των ταξιδιωτών του Δεκαπενταύγουστου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις".

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί στο τραπέζι δύο σενάρια:

  • Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα. Το ερώτημα είναι, όμως, πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη κι αν εφαρμοστούν σχολαστικά όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία. Δηλαδή, μαθήματα μέρα παρά μέρα σε τμήματα έως 15 μαθητών.

Στο τραπέζι είναι η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί και τη νέα σχολική χρονιά η σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλίας μέσω διαδικτύου που εφαρμόστηκε το πρηγούμενο διάστημα και έχει ήδη εξελιχθεί ως προς τις δυνατότητες της εκπαιδευτικής πλατφόρμας μέσω της οποίας έγιναν τα μαθήματα.

Ο κ. Διγαλάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε σενάρια περί εκ περιτροπής διδασκαλία και άλλα μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι "οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου".

Εξ αποστάσεως εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Ως προς τα πανεπιστήμια, ο κ. Διγαλάκης είπε: "στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου θα επαναληφθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε τον Ιούνιο, με εξ αποστάσεως εξετάσεις και υποχρεωτική φυσική παρουσία, σε όποια μαθήματα προβλέπεται. Τα νέα δεδομένα θα εξεταστούν και σε ό,τι αφορά την λειτουργία των Πανεπιστημίων. Μπορεί να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όμως στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, με φυσική παρουσία των φοιτητών, ακόμη και μέσω λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση