Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Νέα Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 09:31 Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Νέα Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (φωτο Intime)

Η απόφαση ήρθε μετά την κίνηση της Τουρκίας για παράταση των παράνομων ερευνών του Oruc Reis στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.

Απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας δίνει η Ελλάδα, με νέα Navtex για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η απόφαση ήρθε μετά την κίνηση της Τουρκίας για παράταση των παράνομων ερευνών του Oruc Reis στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Η ελληνική NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, "κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020”.

Ελιγμός από την Άγκυρα: Παρατείνει την παράνομη Navtex ως τις 27 Αυγούστου για το Oruc Reis

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα παρέτεινε ως τις τις 27 Αυγούστου την Navtex για το Oruc Reis, με τo τουρκικό ερευνητικό πλοίο αλλά και τον στολίσκο των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν να εξακολουθούν να κινούνται στην περιοχή των υποτιθέμενων ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα.

"Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της, το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια" δηλώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Από τις 10 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα πολεμικά πλοία που το "προστατεύουν" και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han, περιπλανώνται με χαμηλή ταχύτητα 4-5 κόμβων, ενώ κάποια στιγμή έριξε και καλώδιο χωρίς πιθανότατα να έχει προχωρήσει σε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας.

Κυβερνητικές πηγές για την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Κυβερνητικά στελέχη, σε ό,τι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναφέρουν τα εξής :

"Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση