Ελληνικό ΥΠΕΞ για την τουρκική Navtex: "Ιδού ποιος σαμποτάρει τον διάλογο"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 17:59 Ελληνικό ΥΠΕΞ για την τουρκική Navtex: "Ιδού ποιος σαμποτάρει τον διάλογο"

"Θέατρο του παραλόγου από την Τουρκία η οποία κάνει ότι μπορεί για να συντηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

"Θέατρο του παραλόγου" από την Τουρκία η οποία κάνει ότι μπορεί για να συντηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σαμποτάροντας την ίδια στιγμή τις όποιες πιθανότητες για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό το "θέατρο του παραλόγου" μπορεί να το διακρίνει κανείς έυκολα στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μέσα στην ίδια πρόταση δηλώνει ότι το "Oruc Reis" θα συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα καλεί στο τραπέζι του διαλόγου την Αθήνα!

Η Άγκυρα, αποφάσισε και πάλι να ρίξει "νερό στη φωτιά" και ανακοίνωσε σήμερα την παράταση της αποστολής του σεισμογραφικού πλοίου της Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις συνεχείς εκκλήσεις της ΕΕ, για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και έναρξη απευθείας συζητήσεων.

"Οι σεισμογραφικές έρευνες (...) θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου" ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Παράλληλα, εξέδωσε και μία ακόμη navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

Ελληνικό ΥΠΕΞ για την τουρκική Navtex: "Ιδού ποιος σαμποτάρει τον διάλογο"
ΥΠΕΞ: Προσχηματικός ο διάλογος που λέει η Τουρκία

"Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι, ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά", τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη νέα προκλητική Navtex της Τουρκίας για συνέχιση των παράνομων δραστηριοτήτων του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια στιγμή, την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που φιλοξενείται στο Βερολίνο, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σύμφωνα δε με ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα.

Η νέα τουρκική Navtex

H περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα για τις έρευνες του Oruc Reis περιλαμβάνει και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο μεταξύ, το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, ενός βίντεο με το ερευνητικό πλοίο να πλέει συνοδεία πολεμικών, με το σχόλιο "το Oruc Reis συνεχίζει την αποστολή του".

Μάας: Δεν γίνεται διάλογος με πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο

"Πολύ ανήσυχος" για την κλιμάκωση της έντασης και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και προειδοποίησε ότι, εάν δεν καταστεί εφικτή μια διπλωματική λύση μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις σχέσεις της ΕΕ- Τουρκίας, αυτό θα είναι "εξαιρετικά προβληματικό" για τον διάλογο της Ένωσης με την Τουρκία. Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση.

"Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που υπάρχουν εκεί. Στις συνομιλίες μου στην Αθήνα και στην Άγκυρα ζήτησα αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μην φθάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση", δήλωσε ο κ. Μάας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάικο Μαας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, ο κ. Μάας τόνισε ότι χρειάζεται διπλωματική λύση στην διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ζήτησε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα. "Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση