Η Δευτέρα "των Παθών" με τις πληρωμές στην εφορία: Ποιες προθεσμίες εκπνέουν και ποια... ώρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 21:24 Η Δευτέρα "των Παθών" με τις πληρωμές στην εφορία: Ποιες προθεσμίες εκπνέουν και ποια... ώρα

Με την εφορία τη Δευτέρα οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον νου τους ακόμη και στην… ώρα.

Η… μεγάλη Δευτέρα του Αυγούστου πλησιάζει και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον νου τους ακόμη και στην… ώρα. Στις 15:00 εκπνέει η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Και λίγες ώρες μετά –ανάλογα με το ωράριο του e-banking- τελειώνει ο χρόνος και για την πληρωμή της πρώτης διπλής δόσης.

Μέχρι τα μεσάνυχτα θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά αν και δεν προβλέπεται ότι θα "πέσουν ρολά" ούτε από την 1η Σεπτεμβρίου. Το ερώτημα είναι αν θα κάνει η ΚΕΔΕ –που λειτουργεί την πλατφόρμα- τα στραβά μάτια για όσους είναι… λίγο εκπρόθεσμοι στην υποβολή της δήλωσης, αποφεύγοντας να επιβάλλει πρόστιμα σε δηλώσεις που ούτως ή άλλως θα τύχουν επεξεργασίας ύστερα από πολλές εβδομάδες.

Οι έχοντες συσσωρευμένες οφειλές από τον Μάρτιο και μετά λόγω του ότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να μην πληρώσουν φόρους μέσα στην πανδημία, δεν χρειάζεται να πληρώσουν αυτά τα ποσά και ας φαίνεται στο Taxis ότι η προθεσμία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 έχει ήδη υπογραφεί αλλά είναι αμφίβολο αν θα προλάβει η ΑΑΔΕ να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές μέχρι τη Δευτέρα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Ναι μεν υποβάλλουν δηλώσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αλλά είναι πολύ πιθανό ότι οι μειώσεις των φόρων θα φανούν στο δοσολόγιο της εφορίας από τον επόμενο μήνα. Προς το παρόν λοιπόν την Δευτέρα πληρώνουν και περιμένουν μετά να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Οι εκκρεμότητες λοιπόν για την τελευταία ημέρα του μήνα είναι οι εξής:

1. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Η υπουργική απόφαση για την παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης δημοσιεύτηκε και ορίζει ακόμη και… ώρα. "Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 15:00. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με φορολογικό έτος που λήγει την 31/12/2019 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι την 31η Αυγούστου 2020 και ώρα 15:00". Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 έχουν απομείνει για την τελευταία στιγμή.

2. Οι περισσότεροι από αυτούς που άφησαν την υποβολή της δήλωσης για την τελευταία στιγμή έχουν παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό. Το συνολικό ποσό που έχει βεβαιώσει η ΑΑΔΕ έχει φτάσει πλέον στα 3,3 δις. ευρώ ενώ το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν 3,133 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή περίπου το 36% του συνόλου. Η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης διπλής δόσης, εκπνέει στο τέλος Αυγούστου δηλαδή την Δευτέρα.

3. Όλες οι οφειλές του Μαρτίου και του Απριλίου που έχουν ανασταλεί λόγω COVID δεν χρειάζεται να πληρωθούν την Δευτέρα, καθώς υπεγράφη η υπουργική απόφαση που μεταθέτει την προθεσμία πληρωμής για τις 30 Απριλίου. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσαν και ιδιαίτερη προσοχή πριν εκδώσουν τη σχετική ανακοίνωση καθώς 30 Απριλίου είναι Μεγάλη Παρασκευή. Ούτως ή άλλως πάντως, αυτές οι οφειλές που μετατέθηκαν να πληρωθούν την ημέρα του Επιταφίου, θα μπορούν στη συνέχεια να τακτοποιηθούν σε 12 ή 24 δόσεις οπότε πηγαίνει ακόμη πιο μακριά η βαλίτσα.

4. Η προθεσμία για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους εκπνέει την Δευτέρα. Ασκούνται μεγάλες πιέσεις για παράταση αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Το σενάριο του να μείνει ανοικτή η πλατφόρμα και να μην καταλογιστούν τα πρόστιμα για όσους κάνουν εκπρόθεσμη δήλωση, είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, οι σιωπηρές παρατάσεις πάντοτε ενέχουν κίνδυνο καθώς ο υπάλληλος του δήμου μπορεί ύστερα από χρόνια να αισθανθεί ακάλυπτος και να προχωρήσει στον καταλογισμό. Πιθανώς να υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ώρες ή τη Δευτέρα.

5. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις για να επανυπολογιστεί ο φόρος βάσει των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής, ωστόσο, τα δοσολόγια δεν τροποποιούνται αμέσως καθώς πρέπει να προηγηθεί εκκαθάριση των δηλώσεων. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν πληρωθούν οι φουσκωμένες δόσεις μέχρι την Δευτέρα, στη συνέχεια να υπάρξει συμψηφισμός.

πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com