Έσβησε η φωτιά στις Μυκήνες: Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο - Επί τόπου η Υπουργός Πολιτισμού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 09:52 Έσβησε η φωτιά στις Μυκήνες: Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο - Επί τόπου η Υπουργός Πολιτισμού

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο που δεν υπέστησαν ζημιές θα είναι κλειστοί και σήμερα.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε αργά τη νύχτα της Κυριακής από την Πυροσβεστική υπηρεσία η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στην Αργολίδα το μεσημέρι της Κυριακής και έκαψε χαμηλή βλάστηση, ενώ έφτασε και στα όρια του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών.

Η φωτιά έκαιγε για πολλές ώρες στους λόφους Προφήτη Ηλία και Σάρας, χωρίς να απειλεί το χωριό Προσύμνη.

Στην περιοχή παρέμειναν για όλο το βράδυ σημαντικές δυνάμεις με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, ακόμα και όταν η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως.

Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησε από περιοχή με χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος που είναι ο δεύτερος στην Ελλάδα μετά την Ακρόπολη σε επισκεψιμότητα, εκκενώθηκε αμέσως από τους 150 περίπου επισκέπτες, ενώ σημειώθηκαν μικρές ζημιές εκτός των τειχών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Η φωτιά κατασβέστηκε εντελώς αργά τη νύχτα ενώ είχε πολλές εστίες.

Επί τόπου έχει σπεύσει από νωρίς το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μετά την ξενάγησή της σε όλους του χώρους, η Υπουργός Πολιτισμού μίλησε με άνδρες της πυροσβεστικής και επισκέφθηκε το Μουσείο. Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία μετέχουν ο Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αργολίδας και στελέχη της ΕΦΑ Αργολίδας για την εκτίμηση των ζημιών από την χθεσινή πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Τι ζημιές έγιναν από την πυρκαγιά

Ευτυχώς από την καταστροφική πυρκαγιά δεν προξενήθηκαν ζημιές στο Μουσείο των Μυκηνών, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο οι ζημιές αφορούν κυρίως καλώδια και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η σύσκεψη από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού θα βοηθήσει στην καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης.

Πάντως σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο, χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Δείτε τις εικόνες

Δείτε το βίντεο

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση