Άνοιγμα σχολείων: Συνεδριάζει τώρα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με την Κεραμέως - "Κλειδώνει" για τις 14 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 16:07 Άνοιγμα σχολείων: Συνεδριάζει τώρα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με την Κεραμέως - "Κλειδώνει" για τις 14 Σεπτεμβρίου

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη Κεραμέως - λοιμωξιολόγων. Οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Γιατί προκρίνεται η 14η Σεπτεμβρίου.

"Λευκός καπνός" για το άνοιγμα των σχολείων σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται θα βγει από την τηλεδιάσκεψη, που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της Υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, και του Υφυπουργού, Βασίλη Διγαλάκη και των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, προβάδισμα δίνεται στο να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς διασφαλίζεται ότι έχει μεσολαβήσει ικανός χρόνος και για τις οικογένειες που αποφάσισαν να επιστρέψουν από τις διακοπές τους στα τέλη Αυγούστου. Αυτό επισημάνθηκε και στη σημερινή τακτική επικοινωνία που είχε με τους λοιμωξιολόγους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).

Για άνοιγμα των σχολείων όχι στις 7 Σεπτεμβρίου αλλά αργότερα - πιθανότατα στις 14- προϊδέασε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σε ερώτηση σχετική με το αν οι Δήμοι θα είναι έτοιμοι ώστε να διανεμηθούν οι μάσκες στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας εγκαίρως, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το χρονικό περιθώριο είναι μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Δημάρχων ότι πριν τις 10 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούν να είναι έτοιμες οι μάσκες για τα παιδιά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε "περιμένετε πρώτα να ακούσετε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο από την Υπ. Παιδείας, τον Υπ. Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ των μέτρων για την λειτουργία των σχολείων".

Γώγος: Είμαστε έτοιμοι να άνοιγμα σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

Η ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων φαίνεται να έχει διχάσει τους επιστήμονες. "Είμαστε έτοιμοι για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου", είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Χαράλαμπος Γώγος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως "χωρίς μάσκα, τη βάψαμε".
Όπως ανέφερε, εφόσον η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες, τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση κρούσματος, θα κλείνει το τμήμα και όχι το σχολείο, διευκρίνισε.

Μαγιορκίνης: Θα πήγαινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου

"Το σημείο κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά", είπε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

"Υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδιολογική εικόνα", είπε και πρόσθεσε ότι "εγώ θα έκλεινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις".

Λινού: Επιπλέον μέτρα και μικρότερα τμήματα

"Λεπτομέρεια" είναι για την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς. Είτε 7 είτε 14 Σεπτεμβρίου, αυτό που σύμφωνα με την κ. Λινού προέχει είναι η προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς και των οικογενειών τους.
"Χρειάζονται επιπλέον μέτρα", δήλωσε στον ΑΝΤ1, ενώ επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση μικρότερων τμημάτων.
Σε περίπτωση κρούσματος, η πρόβλεψη για να κλείνει μόνο το τμήμα (και όχι η εξ ολοκλήρου η σχολική μονάδα) θα είναι αποτελεσματική μόνο στον βαθμό που εξασφαλίζεται ότι το τμήμα που καταγράφηκε έχει απομονωθεί πλήρως από τα υπόλοιπα. Παράλληλα, ζήτημα δημιουργείται από την κοινή χρήση της τουαλέτας και άλλων χώρων.

Αύριο 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα αποφάσεων για όλες τις δομές εκπαίδευσης (σχολεία, Πανεπιστήμια,Κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών), αναλαμβάνουν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Η χρήση μάσκας στα σχολεία

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις η μάσκα θα είναι υποχρεωτική κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού) και σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

Αναμένεται πάντως να δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις περιπτώσεις μαθητών που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους. Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα εκδοθούν, θα γίνονται στα σχολεία ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς από γιατρούς, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Επίσης, θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής. Τέλος, προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση