Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα γηροκομεία - Ανησυχία από τα κρούσματα σε ηλικιωμένους και κλειστές δομές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 09:18 Κορωνοϊός: Συναγερμός για τα γηροκομεία - Ανησυχία από τα κρούσματα σε ηλικιωμένους και κλειστές δομές

Σε καραντίνα τα γηροκομεία σε Μαρούσι και Μοσχάτο - 22 οι νεκροί από την "Αγία Κυριακή" στο Ασβεστοχώρι - Πρώτο κρούσμα στη Μόρια.

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε γηροκομεία στο Μαρούσι και το Μοσχάτο.

Τα 19 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι (τα 18 εκ των οποίων αφορούν φιλοξενούμενους) έθεσαν το ίδρυμα σε καραντίνα, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα:

• Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

• Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.

Τα ίδια μέτρα είχαν επιβληθεί πριν από λίγα 24ωρα και στο γηροκομείο στο Μοσχάτο, όπου βρέθηκε εργαζόμενος θετικός στον κορωνοϊό. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

22 οι νεκροί από το γηροκομείο "Αγία Κυριακή" στο Ασβεστοχώρι

Όπως είναι λογικό, στις Αρχές επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τις εστίες μετάδοσης του ιού στα γηροκομεία, αφού η περίπτωση της "Αγίας Κυριακής" στο Ασβεστοχώρι αποδείχθηκε καταστροφική.

Μετά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν εκεί, 22 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από σύντομη μάχη με την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τελευταίο θύμα ένας 81χρονος στο ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε την Τετάρτη. Ως εκ τούτου, οι νεκροί από τον ιό στη χώρα ανέρχονται σε 275.

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα προστασίας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Θωρακίζονται περαιτέρω κατά του κορονοϊού τα κέντρα προστασίας ηλικιωμένων καθώς έρχεται νέα δέσμη μέτρων, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η κ. Μιχαηλίδου, αφού έδωσε τα συγχαρητήρια της στους εργαζομένους των κέντρων ευγηρίας για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, τόνισε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων στον κορονοϊό ομάδων και για αυτό το λόγο ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα.

Τα νέα μέτρα όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας θα κινούνται σε τρεις άξονες

-Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας ΜΦΗ και χρονίως πασχόντων

-Εντατικοποίηση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες του ΕΟΠΥ

-Εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού

Μεταξύ άλλων η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από την άδεια, υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό στο προσωπικό ενώ το υπουργείο θα προμηθεύσει μάσκες και γάντια στους 6000 εργαζόμενους και τους 14.000 φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας.

Η χρήση μάσκας από προσωπικό και φιλοξενούμενους σε όλους τις χώρες και σε όλες τις δραστηριότητες, είναι υποχρεωτική, ενώ τα μέτρα αφορούν και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Συνεχίζουν τους ελέγχους τα κλιμάκια

Στο πλαίσιο των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων για λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, που ξεκίνησαν από τις αρχές της εβδομάδας σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής, τα κλιμάκια του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σήμερα Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, θα επισκεφθούν για προληπτικούς ελέγχους, το Δημαρχείο Κρωπίας καθώς και άλλες κοινωνικές Δομές. Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί θα μεταβούν για ελέγχους στο Δημαρχείο Περιστερίου.

Παράλληλα και τις δύο μέρες τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν κατ΄οίκον επισκέψεις προκειμένου να διενεργήσουν τεστ για τον κορωνοϊό σε ΑΜΕΑ.

Ειδικότερα το πρόγραμμα των επισκέψεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου-11 π.μ.

Δημαρχείο Κρωπίας (Λεωφ. Β. Κωνσταντίνου 47-Κορωπί)

Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας στη Ν. Φιλαδέλφεια (Χρ. Μαντίκα 2)

Ελληνικός Βιβλικός Σύνδεσμος "Λωίδα" στην Κηφισιά (Ιωνίας 46 και Λεβίδου)

Κατ' οίκον επισκέψεις σε ΑΜΕΑ

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου-10 π.μ

Δημαρχείο Περιστερίου (Πλατεία Δημαρχείου-Καραθεοδωρή 1-Περιστέρι)

Κατ' οίκον επισκέψεις σε ΑΜΕΑ

Σε καραντίνα 14 ημερών η Μόρια μετά το 1ο κρούσμα κορωνοϊού

Σε καραντίνα μπαίνει όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Θετικός στον κορωνοϊό ανιχνεύθηκε ένας 40χρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αθήνα και επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Ο 40χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ αφού πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο άνθρωπος αυτός είχε φύγει από τη Λέσβο τον Ιούλιο, έχοντας πάρει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αλίμου, αλλά μη μπορώντας να επιβιώσει στην Αθήνα, επέστρεψε στο τέλος Αυγούστου στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 0 40χρονος Σομαλός έμενε σε σκηνή μόνος του έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου και υπάρχει χώρος καραντίνας και έχουν οργανωθεί κάτω από τη σκέπη του ΕΟΔΥ όλες οι υγειονομικές ομάδες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση