Τα παιχνίδια του "ισαποστάκια" Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με την Άγκυρα εκνευρίζουν την Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 09:16 Τα παιχνίδια του "ισαποστάκια" Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ με την Άγκυρα εκνευρίζουν την Αθήνα (φωτο Reuters)

Ενόχληση της Αθήνας για τα "παιχνίδια" του Στόλτενμπεργκ με την Άγκυρα – Σε ανοιχτή γραμμή ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με την Μέρκελ.

"Όποιος βιάζεται σκοντάφτει" λέει η λαϊκή ρήση και ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ την επιβεβαίωσε σπεύδοντας να προαναγγείλει την έναρξη συνομιλίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο ένα σενάριο που αποδείχθηκε πως βρίσκεται μόνο του Νορβηγού πολιτικού.

Ο Γένς Στόλντεμπεργκ έφαγε ένα μεγαλοπρεπέστατο "άδειασμα" από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που μέσω διπλωματικών πηγών τόνισε πως "δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" τα όσα αναφέρει.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένας διάλογος όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί και να εκβιάζει την χώρα μας.

Με την χθεσινή του κίνηση ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ θέλησε να εκβιάσει μια συνάντηση των δύο χωρών, χωρίς όμως να θέσει κανένα προαπαιτούμενο παίζοντας ουσιαστικά το "παιχνίδι" της Τουρκίας που θέλει διάλογο αμφισβητώντας ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και με το "OrucReis" να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε η Άγκυρα με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί την Ελλάδα να συμφωνήσει με τις προτάσεις Στόλντεμπεργκ και να προσέλθει σε μια συζήτηση άνευ όρων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Γ. της Ευρωατλαντικής συμμαχίας έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης με την στάση που ακολουθεί απέναντι στην Άγκυρα καθώς εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια στις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γένς Στόλντεμπεργκ δεν είχε κρύψει την ενόχληση του.

"Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί την Ελλάδα και την Κύπρο" είχε πει χαρακτηριστικά ενώ το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και ο Νίκος Δένδιας όταν είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ όταν το συνάντησε στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Τώρα ήρθε η σειρά για το "άδειασμα" του από την ελληνική πλευρά μετά από το σημαντικό φάουλ που έκανε απέναντι στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το "ΒΗΜΑ" ο Γένς Στόλντεμπεργκ έστειλε επιστολή σε Ελλάδα και Τουρκία στην οποία περιλαμβάνονται από προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στην αποχώρηση του "Oruc Reis" κάτι που είναι ένα από τα προαπετούμενα που έχει θέσει η χώρα μας προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. "Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου", ανάφεραν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο του Γ. Γ. του ΝΑΤΟ φέρεται να είναι σε γνώση του Βερολίνου που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. και για το οποίο συμφώνησε να αποσταλεί σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τυχαίες οι δύο κινήσεις την ίδια μέρα;

Αναλυτές δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Γένς Στόλντεμπεργκ επέλεξαν την ίδια μέρα με λίγες ώρες διαφορά, να κάνουν την κίνηση τους με στόχο να πείσουν την Άγκυρα να ρίξει τους τόνους της έντασης, δείχνει πως οι δύο πλευρές είναι σε ανοιχτή γραμμή. Άλλωστε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ ήταν εκείνος που πήρε στις 28 Αυγούστου τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Τούρκος πρόεδρος περίμενε να μιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ωστόσο ακόμα και στην περίπτωση που η διπλή κίνηση έγινε από σύμπτωση, το αποτέλεσμα των προσπαθειών δεν είχε θετικό πρόσημο. Πάντως η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να αποκτήσει εκ νέου ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είχαν κοπεί οι μεταξύ τους γραμμές μετά την δημόσια στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα.

Στον ΟΗΕ η ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας και θα συναντηθεί με τον Γ. Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις αλλά και η ανακήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να τονίσει πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της θάλασσα κάτι που δεν συνέβη με την περίπτωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα πρέπει ήδη να έχει στα χέρια του την επικυρωμένη συμφωνία από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία για τα εξοπλιστικά βρίσκεται προ το πυλών και ετοιμάζονται να πέσουν οι υπογραφές. Πρόθεση είναι να υπάρξει αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και στις συνέχεια οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν να μεταβούν στην Κορσική για την Ευρωμεσογειακή σύνοδο.

Πηγές: thetoc.gr, Το Βήμα

Προσαρμοσμένη αναζήτηση