Γαλλικό "κλειδί" στα ελληνοτουρκικά: Προμήθεια μαχητικών, έλευση του αεροπλανοφόρου και συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 09:18 Γαλλικό "κλειδί" στα ελληνοτουρκικά: Προμήθεια μαχητικών, έλευση του αεροπλανοφόρου και συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει στην προμήθεια 20 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών "Refale", από τα οποία 8 θα είναι καινούρια και 12 μεταχειρισμένα.

Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να σφραγιστεί η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία η οποία έχει αποδείξει έμπρακτα όλο αυτό το διάστημα της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο πως στηρίζει την ελληνική πλευρά.

Είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δώσουν τα χέρια την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ωστόσο το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το βέβαιο είναι πως οι δύο ηγέτες που συνομιλούν τακτικά θα βρεθούν την ίδια μέρα στην Κορσική που συνεδριάζει η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει στην προμήθεια 20 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών "Refale" από τα οποία 8 θα είναι καινούρια και 12 μεταχειρισμένα. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική προσθήκη στην αεράμυνα της χώρας μας, που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, βάζει δύσκολα στην Τουρκία η οποία δεν διαθέτει γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη.

Παράλληλα όμως γίνονται συζητήσεις για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και με άλλες χώρες. "Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση. Ενδεχομένως, το φόρουμ της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης να χρησιμοποιηθεί για μία στενότερη συνεργασία, μπορεί και όχι. Είναι θέμα οριστικοποίησης στα επόμενα 24ωρα" δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας η οποία θα ενεργοποιηθεί, αλλά και την σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα της χώρας μας.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την Γαλλική "ασπίδα"

Την στιγμή που το "Oruc Reis" μέσω τουρκικής προπαγάνδας πλησιάζει προς το Καστελόριζο με τους Τούρκους να προκαλούν δηλώντας πως βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού "Charles de Gaulle" θα βρίσκεται τα επόμενα 24ωρα στην περιοχή προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Είναι τέτοια η ανησυχία που επικρατεί στην Τουρκία που ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να ζητήσει από τον Εμμανουέλ Μακρόν να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας.

Με μήκος 260 μέτρα, πλάτος 64 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και πλήρες εκτόπισμα 42.500 τόνων, το "Charles de Gaulle" ισοδυναμεί με ένα κτίριο 25 ορόφων. Εκτός από τα πολεμικά ελικόπτερα και τα αεροσκάφη επιτήρησης, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 30 μαχητικά Rafale. Παράλληλα το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνοδεύουν πολεμικά πλοία αλλά και υποβρύχια τα οποία θα πάρουν θέση στην ανατολική Μεσόγειο προσφέροντας μια σημαντική "ασπίδα" απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Τριπλό τελεσίγραφο σε Ερντογάν

Την ίδια στιγμή Βρυξέλλες, Γαλλία και Αυστρία έστειλαν νέο τελεσίγραφο προς τον Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας του να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Το Παρίσι που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. "Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων. Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο Σαρλ Μισέλ είχε μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο τον οποίο κάλεσε να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει καταθέσει πρόταση για πολυμερή διάσκεψη, σημείωσε πως μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπερ που κατηγόρησε την Άγκυρα πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. "Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. "Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκίας αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία", τόνισε ο Ιταλός υπουργός άμυνας".

Θωρακίζεται ο Έβρος

Η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω θωράκιση του Έβρου καθώς εκτιμάται πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να επαναλάβει τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο. Οι μεταναστευτικές ροές παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ενώ οι πληροφορίες για μεταφορά πολεμικών οχημάτων προς την Αδριανούπολη συνεχώς αυξάνονται.

Η ελληνική πλευρά προχωρά ήδη στην ενίσχυση και την επέκταση του φράχτη, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αστυνομικών και των συνοριοφυλάκων. Παράλληλα θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες ενώ drones θα επιτηρούν συνεχώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. "Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή" δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση