Το Καστελόριζο στο στόχαστρο του Ερντογάν - H γαλλική "κουζίνα" των εξοπλιστικών που ανατρέπει τα δεδομένα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 09:19 Το Καστελόριζο στο στόχαστρο του Ερντογάν -  H γαλλική "κουζίνα" των εξοπλιστικών που ανατρέπει τα δεδομένα

Η Άγκυρα έχει βάλει για τα καλά στο μάτι το Καστελόριζο. Μητσοτάκης και Μακρόν συμφωνούν την Πέμπτη για τα αμυντικά.

Σε απόσταση μόλις 30 μιλίων από το Καστελόριζο θα έχει φτάσει το "Oruc Reis" μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου όπου λήγει η παράνομη Navtex, με την Τουρκία να ετοιμάζεται να φτάσει ακόμα κοντύτερα δεσμεύοντας για άσκηση αυτή τη φορά, βορειότερο μέρος της συγκεκριμένης περιοχής. Η Άγκυρα έχει βάλει για τα καλά στο μάτι το ακριτικό νησί που τους χαλάει τα σχέδια για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας νέες απειλές εναντίον της χώρας μας, φωτογράφισε το Καστελόριζο. "Θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δε μπορεί να συμβεί" είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο το Καστελόριζο.

Στις αρχές Ιουνίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, "κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Κυρίως τα νησιά τα οποία είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα και είναι κοντά στην Τουρκία δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα". Μάλιστα είχε παρουσιάσει χάρτες που το Καστελόριζο δεν υπήρχε ή το είχε μετακινήσει όπως βόλευε την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι διελεύσεις πλοιαρίων με Τούρκους δημοσιογράφους οι οποίοι καταγράφουν διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στο ακριτικό νησί, ενώ όσο θα πλησιάζει το "OrucReis" τόσο θα μεγαλώνει και ο αριθμός των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας που με προπαγανδιστικά πρωτοσέλιδα και βίντεο ρίχνουν νερό στον μύλο της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Άγγελος Συρίγος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TheTΟC και τον Μανόλη Καψή ξεκαθάρισε πως "οτιδήποτε είναι εκτός των 6 μιλίων και δεν περιλαμβάνει ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι κάτι το οποίο επιτρέπεται. Μπορεί ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή να κάνει μία παρέλαση στην περιοχή με τα πλοία του, στο βαθμό που δεν κάνει δραστηριότητες που αγγίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχει δικαίωμα να το κάνει. Στην ανοιχτή θάλασσα".

Την ημέρα που λήγει η παράνομη Navtex η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Καστελόριζο για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού. Μία κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία με τον Στέλιο Πέτσα να τονίζει πως είναι"αδιανόητο" να χαρακτηρίζεται ως "πρόκληση" η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα ελληνικό νησί.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ενημερωθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον Νίκο Δένδια που θα την επισκεφθεί στο προεδρικό μέγαρο. Ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του της Μάλτας κάλεσε την Ε.Ε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. "Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην Τουρκία μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις".

Ενισχύεται η ελληνική φαρέτρα

Η Αθήνα συνεχίζει με διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις να απαντά στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη και πριν από την Ευρωμεσογιακή Σύνοδο στην Κορσική θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να "κλειδώσει" η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες πριν από το ραντεβού των δύο ηγετών.

Η λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Mirage2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. Επίσης ο κατάλογος θα περιλαμβάνει την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες καθώς αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την Βρετανία, Ολλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ. Όσον αφορά τα "Rafale" η κυβέρνηση στοχεύει στην αγορά 18 νέων και μεταχειρισμένων γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών. Πάντως οι επίσημες υπογραφές μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να πέσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκσυγχρονισμός της ΕΑΒ και προσλήψεις

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ συνολικού ύψους 450 εκ. ευρώ και τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προαναγγείλει την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών και τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας μέσω κυρίως διαρθρωτικών παρεμβάσεων. "Στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας, που μπορεί, άλλωστε να συμβάλει στην τεχνολογική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή : thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση