Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ευρώπη, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 21:04 Μπακογιάννη: Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ευρώπη, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται

Μετά από αίτημα της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη συζητήθηκε σήμερα ως επείγον θέμα, στη συνεδρίαση της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, η τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέσα στον Αύγουστο, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX εντός της ελληνικής αλλά και της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτή η κίνηση έρχεται ως επακόλουθο μιας διαρκούς επιθετικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Σειρά από φρεγάτες και πολεμικά πλοία είναι αυτή την στιγμή στριμωγμένα σε μια μικρή έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, κλιμακώνοντας το αδιέξοδο. Σας μιλάω ευρισκόμενη στην Κρήτη αυτή την στιγμή, και ο δυνατός ήχος που ακούτε είναι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν την περιοχή και αναχαιτίζουν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν καλλιεργεί ακατάπαυστα πολεμική ρητορική στο εσωτερικό της Τουρκίας και ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες. «Αυτό που 157 κράτη παγκοσμίως, αυτό που σχεδόν όλοι σας δέχεστε ως διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η Τουρκία επιμένει να το αγνοεί» σημείωσε.

Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της διπλωματίας και της ειρηνικής συνύπαρξης και αναφέρθηκε στις δύο διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα, με την Ιταλία και την Αίγυπτο οριοθετώντας θαλάσσιες ζώνες βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Σήμερα ζητώ από την πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξετάσει το θέμα αυτό προσεκτικά, και να καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών αυτού του Συμβουλίου. Έχω σκοπό να ζητήσω επίσημα ένα ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα αυτό, ένα ψήφισμα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά της επιθετικότητας και της απειλής πολέμου» είπε.

Καταλήγοντας η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι είναι υπέρ του ελληνο-τουρκικού διαλόγου και ξεκαθάρισε ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή πολέμου. «Την στιγμή που όλα τα πολεμικά πλοία θα επιστρέψουν στην βάση τους, τότε και μόνο τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας ειλικρινής διάλογος στην βάση του διεθνούς δικαίου» σημείωσε και πρόσθεσε «Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ευρώπη, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε επί ίσοις όροις, αλλά την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και την ελευθερία μας θα τα υπερασπιστούμε έναντι οποιουδήποτε τα απειλεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ