Πέτσας: Η κατάσταση στη Μόρια εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και δημόσιας υγείας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 14:07 Πέτσας: Η κατάσταση στη Μόρια εγείρει ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και δημόσιας υγείας

«Το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι στέγη, σίτιση και προστασία»

Σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας εγείρει η κατάσταση στη Μόρια, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Και γι αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας πως τα σύνορα της χώρας μας είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες.

Αναφορικά με τη φωτιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η πρώτη πυρκαγιά είχε αντιμετωπιστεί από χθες, «η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί, χάρη σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί και θύματα» ενώ 406 ανήλικα παιδιά απομακρύνθηκαν με τρεις αποστολές.

Παράλληλα είχε καταπλεύσει πλοίο για να στεγάσει οικογένειες, ενώ γίνονταν και εργασίες στη Μόρια.

«Όμως, κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά, που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί.

Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν, δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τρίπτυχο της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι στέγη, σίτιση και προστασία, προαναγγέλλοντας πως θα γίνουν κι άλλα τεστ για τον κορονοϊό. Σήμερα εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αναφορικά με τη σίτιση, ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τέλος, για την προστασία, πρώτα από όλα πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού.

Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τεστ (PCR), καθώς έχουν ήδη σταλεί στο νησί επιπλέον περίπου 19 χιλιάδες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Και θα ακολουθήσουν και άλλα» τόνισε.

«Σκοπός είναι να μπει μια τάξη. Και για να μπει, πρέπει να στεγαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, να γίνουν τα τεστ, να περιχαρακωθούν τα τυχόν κρούσματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και για αυτό δεν χωρεί διχασμός και ανευθυνότητα. Αντίθετα, η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα ενότητας και υπευθυνότητας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, στην πανέμορφη Πατρίδα μας, προσφέρουμε πάντα ένα καταφύγιο και ένα ποτήρι νερό σε όποιον το έχει ανάγκη. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Είναι αδιανόητο να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα και να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας» πρόσθεσε.

Βασικός στόχος, όπως επισήμανε, παραμένει η αποσυμφόρηση και η κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής, που τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια, εάν είχε προχωρήσει.

«Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα» κατέληξε.

«Η Ελλάδα ενημέρωσε αναλυτικά χθες τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας»

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας: «Χθες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, συζητήθηκαν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας.

Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο 'Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας».

Τόνισε επίσης ότι «επαναλήφθηκε η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».

πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση