Κοινό μέτωπο 7 ηγετών κατά της τουρκικής προκλητικότητας – Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης – Μακρόν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 09:25 Κοινό μέτωπο 7 ηγετών κατά της τουρκικής προκλητικότητας – Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες Μητσοτάκης – Μακρόν (φωτο Reuters)

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των συμμαχιών στην Μεσόγειο έπαιξε ο οικοδεσπότης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Εμμανουέλ Μακρόν.

Η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα επιτεύχθηκε στην Κορσική με τους επτά ηγέτες στην κοινή συνέντευξη τύπου να καλούν τον Ταγίπ Ερντογάν να αποκλιμακώσει την ένταση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ελληνική πλευρά έλαβε την πλήρη στήριξη των χωρών, γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο στις δηλώσεις όσο και στην διακήρυξη της συνόδου.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των συμμαχιών στην Μεσόγειο (εκτός από τις εμπλεκόμενες χώρες Ελλάδα και Κύπρο) έπαιξε ο οικοδεσπότης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από την στιγμή που έφτασε στην Κορσική μέχρι την ώρα που αποχώρησε δεν σταμάτησε να βάλει εναντίον της Τουρκίας καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της. "Δεν είμαστε αφελείς. Μονομερείς ενέργειες και μονομερείς γεωτρήσεις πρέπει να σταματήσουν" τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν είναι πλέον "εταίρος της Ε.Ε στην ανατολική Μεσόγειο".

Όλα δείχνουν πως η επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. εναντίον της Άγκυρας είναι προ το πυλών από την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις έκνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. "Η γειτονική χώρα, η Τουρκία, έχει χρόνο ακόμα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιώντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ενίσχυση των Γερμανικών πρωτοβουλιών ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ υποστήριξε πως θα πρέπει όλες οι χώρες σταθούν στο πλευρό των δύο κρατών της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων σημειώνοντας πως στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις "ώστε η αλληλεγγύη να μην είναι ευχολόγια αλλά να είναι κάτι αποτελεσματικό".

"Κλείδωσε" η αμυντική συμφωνία

Πλήρης ταύτιση απόψεων υπήρξε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. Οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια για την στρατηγική σχέση των δύο χωρών η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τα εξοπλιστικά και ρήτρα για αμυντική προστασία σε περίπτωση "θερμού" επεισοδίου.

Ωστόσο τα κείμενα αναμένεται να υπογραφούν πιθανότατα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι δύο ηγέτες θα περιμένουν τις εξελίξεις από την Γερμανική πρωτοβουλία η οποία είναι η μόνη που βρίσκεται ενεργή στο τραπέζι, αλλά και το τι θα πράξει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου που λήγει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο. "Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη" έλεγαν κυβερνητικές πηγές αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών αλλά και στο ζήτημα των εξοπλιστικών, όπως είναι η αγορά των Rafale και η αναβάθμιση των Mirage 2000.

Το βέβαιο είναι πως η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας έχει αποσυντονίσει και εκνευρίσει την Άγκυρα η οποία επιτίθεται σε καθημερινή βάση στον Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ βάζει δύσκολα και στο Βερολίνο που βλέπει το Παρίσι να έχει βγει μπροστά και να κάνει εκείνο το διπλωματικό παιχνίδι αναλαμβάνοντας συνεχώς πρωτοβουλίες. "Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις" τόνιζε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας τον Εμμανουέλ Μακρόν πως συμπεριφέρεται "αποικιοκρατικά".

Σύνοδος Κορυφής με το Oruc Reis στο Καστελόριζο

Όλα δείχνουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί της προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και να εκδώσει στις 12 Σεπτεμβρίου νέα Navtex μέχρι τις 25 του μήνα, δηλαδή την ημέρα που θα ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής και θα αποφασίζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά καθώς την ώρα που οι "27" θα συζητούν μέτρα που θα φέρουν ουσιαστικά στο χείλος του γκρεμού την τουρκική οικονομία, εκείνος θα στέλνει το "Oruc Reis" μια "ανάσα" από το Καστελόριζο ενώ τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας θα καταγράφουν την κάθε στιγμή. "Δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής δράσης. οι δυνάμεις μας έχουν εντολή από τον Πρόεδρο να μη πυροβολήσουν πρώτες, αλλά οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν" τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους ευρωβουλευτές και κάλεσε την Ελλάδα να προσέλθει στον διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία

Ως προπομπός της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να λειτουργήσει η κοινή διακήρυξη των 7 ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου. Παράλληλα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέα μέτρα στο κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. "Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα"

Μάλιστα στην παράγραφο 6 της διακήρυξης που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση