ΕΛΛΑΔΑ Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνώσεων - 303 οι νεκροί

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 11:54 ΕΛΛΑΔΑ Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνώσεων - 303 οι νεκροί

Μακραίνει και η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό - 500 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και 52 οι διασωληνωμένοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Στο κόκκινο είναι η ανησυχία για τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. "Η αλλαγή της πορείας του κορονοϊού μας θυμίζει ότι η πανδημία είναι εδώ" είπε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι επιστήμονες παρατηρούν πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα και αυτό προκαλεί προβληματισμό. "Αυτού του είδους οι κορονοϊοί κινούνται ανομοιόμορφα. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν μεταδίδει τον ιό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό το μεταδίδει κανονικά και σε μεγάλο βαθμό" εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

500 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλινικές Covid-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πλησιάζουν τους 500. Έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, με τις 50 εξ αυτών να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής με σχεδόν τις μισές εξ αυτών να αφορούν σε αλλοδαπούς από το κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, από τους 481 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που βρίσκονταν στα νοσοκομεία, οι 331 νοσηλεύονται σε κλινικές και οι 150 σε Μονάδες. Από το σύνολο των τελευταίων, οι 52 ήταν διασωληνωμένοι.

Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης, εκτιμούν οι επιστήμονες, που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη, με γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κράτη του εξωτερικού, για παράδειγμα στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στη Γερμανία.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (158) καταγράφονται στην Αττική, ενώ 6 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση σε άγνωστη περιοχή. Συνολικά δηλώθηκαν 287 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

κορονοιος
52 οι διασωληνωμένοι

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου διασωληνωμένοι ήταν 38 ασθενείς. Χθες, ανήλθαν σε 52. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Από τα 14 άτομα που διασωληνώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο, οι 12 είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων, ένας ασθενής ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και ένας στην ομάδα 40-64 χρόνων. Από τους 52 ασθενείς που δίνουν τη μάχη τους μέσα στις Εντατικές, οι 41 είναι άνδρες και οι 11 γυναίκες.

Κοντοζαμάνης: "Δεν κλείνουν νοσοκομεία, δεν κλείνουν κλινικές"

"Δεν κλείνουν νοσοκομεία, δεν κλείνουν κλινικές, οι δομές συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους", ανέφερε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο "Αττικόν", λόγω θετικοποίησης test για SARS CoV-2 σε ασθενή της ΜΕΘ εκτός της πτέρυγας για COVID-19 και σε τρεις νοσηλευτές, μετά από τον γενόμενο έλεγχο σε όλο το προσωπικό της ΜΕΘ, με απόφαση της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου δεν θα γίνονται εισαγωγές και δεν θα δίνονται εξιτήρια από την ΜΕΘ.

Οι γενικές αρχές που εφαρμόζονται είναι:

• Προσωπικό με θετικό test και συμπτώματα, παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι για 14 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, κάνει νέο test την 14η μέρα, και εάν είναι αρνητικό επιστρέφει στην εργασία του.

• Προσωπικό με θετικό test, αλλά εξ αρχής χωρίς συμπτώματα, παραμένει σε καραντίνα 7 μέρες, κάνει νέο test την 7η μέρα, και εάν είναι αρνητικό επιστρέφει στην εργασία του.

• Προσωπικό με αρνητικό test, αλλά με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 στη συγκεκριμένη περίοδο, παραμένει σε καραντίνα, κάνει νέο test 2 μέρες μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων, και εάν το test είναι αρνητικό επιστρέφει στην εργασία του.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση