Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για τη Μόρια - Ποιες χώρες ανταποκρίθηκαν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 19:15 Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για τη Μόρια - Ποιες χώρες ανταποκρίθηκαν

Η ΓΓΠΠ βρίσκεται σε επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της ΕΕ για τον συντονισμό άφιξης των αποστολών από Αυστρία, Γερμανία, Δανία κ.α.

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια της Λέσβου, μετά την καταστροφή μέρους της δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και μεταναστών προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν ήδη προσφέρει προς την Ελλάδα σημαντική ποσότητα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αναμένεται θετική απόκριση και από άλλα κράτη-μέλη. Σημειώνεται επίσης ότι και η Ελβετία προσέφερε, σε διμερές επίπεδο, αντίστοιχη βοήθεια προς τις ελληνικές Αρχές.

Όπως επισημαίνεται, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κέντρο συντονισμού εκτάκτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC – Emergency Response Coordination Center) για τον βέλτιστο συντονισμό άφιξης των αποστολών.

Επίσης από την πρώτη στιγμή της έκτακτης κατάστασης ο κ. Χαρδαλιάς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διευθύντρια της αρμόδιας DG ECHO, κα Παρασκευή Μίχου, καθώς και σε διαρκή συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΓΓΠΠ ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια της Λέσβου.

Η Αυστρία στέλνει 400 καταλύματα για τους πληγέντες

Στο μεταξύ η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, πρόκειται να στείλει στην Ελλάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πληγέντες.

Η μεταφορά των βοηθητικών καταλυμάτων (εξοπλισμένων με θερμαντήρες, κρεβάτια, κουβέρτες, κ.λπ.) για 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πακέτων υγιεινής και άλλων εφοδίων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί με δύο μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη από τη Βιέννη στη Λέσβο, ενώ στο πλαίσιο αυτό θα διατεθούν, επιπλέον, ένας γιατρός και δέκα νοσηλευτές από τον αυστριακό Ομοσπονδιακό Στρατό.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη, αναφέρεται επίσης ότι "ενόψει των ανθρωπιστικών κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού", η αυστριακή κυβέρνηση θα διπλασιάσει τους πόρους του Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο εξωτερικό από 25 σε 50 εκατομμύρια ευρώ, αρχής γενομένης το 2020.

Αυτό το ποσόν, έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου μπορεί να αυξηθεί σε 60 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι το Ταμείο θα είναι εξαπλάσιο σε σύγκριση με το 2019. Η βασική χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) θα τετραπλασιαστεί με αυτόν τον τρόπο.

Προκειμένου στο μέλλον να "δοθεί ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα" στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος θα φέρνουν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο την πρόταση για τη χρήση των κονδυλίων.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση