Κορωνοϊός: Εντολή Μητσοτάκη για νέα μέτρα στην Αττική - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις - Σχέδιο για lockdown ανά δήμο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 14:56 Κορωνοϊός: Εντολή Μητσοτάκη για νέα μέτρα στην Αττική - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις - Σχέδιο για lockdown ανά δήμο (φωτο Intime)

Τα αυστηρά μέτρα στην Αττική λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού, είχε προαναγγείλει με δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας.

Νέα αυστηρά μέτρα σε περιοχές όπου τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αττική και την Πέλλα.

Όπως είπε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους λοιμωξιολόγους να συντάξουν έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα ανά περιοχή, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι αύριο το απόγευμα.

Οι δηλώσεις Στέλιου Πέτσα

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους ειδικούς έδωσε εντολή να συνταχθεί ένας κατάλογος με προτεινόμενα μέτρα, ο οποίος θα πρέπει να έτοιμος μέχρι αύριο το απόγευμα. "Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας".

Στην κυβέρνηση αλλά και στους επιδημιολόγους υπάρχει έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων.

"Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έφερε ως παράδειγμα τα στοιχεία που έχουν ληφθεί σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες άλλα και το Ισραήλ.

"Η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων".

Τι είχε δηλώσει νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας

Νωρίτερα μιλώντας στο Open ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι ναι μεν δεν μπορούν να ληφθούν αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής, αλλά είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε συγκεκριμένους Δήμους. Σημειώνοντας ότι ο ΕΟΔΥ αναλύει τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων

Ερωτηθείς αν Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική, ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. "Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.

Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση