Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκάθαρος ο Χρυσοχοΐδης: "Κανείς μετανάστης δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει πρώτα από τον Καρά Τεπέ"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 19:14 Ξεκάθαρος ο Χρυσοχοΐδης: "Κανείς μετανάστης δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει πρώτα από τον Καρά Τεπέ"

Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από τη Λέσβο αν δεν περάσει από τον Καρά Τεπέ είπε ο Χρυσοχοΐδης

Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή φυλλαδίων στη γλώσσα τους.

Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο camp, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Nα σημειωθεί πως η λειτουργία μέχρι στιγμής του στρατοπέδου στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, χαρκατηρίζεται προβληματική, καθώς ναι μεν η δομή είναι έτοιμη και έχουν στηθεί σκηνές για πάνω από 5.000 άτομα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αρνούνται να μπουν μέσα και παραμένουν στους δρόμους.

Και αυτό γιατί ελπίζουν ότι έτσι θα τους δοθεί η ευκαιρία να φύγουν από το νησί, ενώ αρνούνται να μπουν στο Καρά Τεπέ, αφού γνωρίζουν ότι προοπτικά η νέα δομή θα είναι κλειστή και δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, ούτε θα ελπίζουν να φύγουν από τη Λέσβο.

Καρά Τεπέ: Μόλις 500-600 έχουν μπει μέσα στο στρατόπεδο

Συνολικά από το Σαββάτο το απόγευμα, μέρα που ο νέος καταυλισμός άνοιξε, έχουν μπει σε αυτόν 550 περίπου άτομα, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η τοπική ιστοσελίδα ΣΤΟ ΝΗΣΙ. Πάντως χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μπουν στον καταυλισμό χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα "νέα Μόρια".

Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν ότι από σήμερα ξεκινάνε μια προσπάθεια να προπαγανδίσουν τη νέα δομή σε όσους ζουν στο δρόμο, στα κτήματα γύρω από την εθνική οδό αλλά και σε αύλειους χώρους, ακόμα και σε ταράτσες, επιχειρήσεων της περιοχής που δεν έχουν λειτουργήσει από την περασμένη Τετάρτη. Συγκεκριμένα με ένα φυλλάδιο που ετοιμάζεται θα ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν.

Πηγή: thetoc.gr