Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 21:23 Κορωνοϊός: Σενάρια για καθολική χρήση μάσκας στην Αττική - Ποιες περιοχές είναι στο "κόκκινο"

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τον κορονοϊό στην Αττική, μεταξύ αυτών και την καθολική χρήση μάσκας.

Με τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού να παραμένουν υψηλά, τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία και τον ΠΟΥ να προειδοποιεί για αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη τον Οκτώβιο και το Νοέμβριο, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται σε αυσττηρά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση του φονικού ιού, μεταξύ αυτών και η καθολική χρήση μάσκας στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας ειδική αναφορά στην Πέλλα και την Αττική προανήγγειλε νέα αυστηρά μέτρα, με τον Στέλιο Πέτσα να υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους λοιμωξιολόγους να συντάξουν έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα ανά περιοχή, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι αύριο το απόγευμα.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, η επιστημονική επιτροπή εβαλε επί τάπητος ποια μέτρα θα ληφθούν και σε ποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, για όσες περιοχές κρίνεται αναγκαίο, θα προταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμένος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις αλλά και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.

Οι περιοχές της Ατττικής που είναι στο "κόκκινο"

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά. Η επιβαρυμένη εικόνα σε ότι αφορά το φορτίο στην Αττική αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τους 501 νοσηλευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 230 είναι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και από τους 54 διασωληνομένους οι 20 είναι στο "Σωτηρία" και τον "Ευαγγελισμό".

Καθολική χρήση μάσκας

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA και το Live News, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο καθολικής χρήση μάσκας στην Αττική αλλά και στις "κόκκινες" περιοχές σε επίπεδο Δήμων. Μεγάλη μερίδα επιδημιολόγων έχουν ρίξει στο τραπέζι την καθολική χρήση της μάσκας, αλλά όχι σε όλο το νομό Αττικής ή άλλο νομό στην περιφέρεια με πολλά κρούσματα.

Μάλιστα, το Live News μετέδωσε ότι αύριο το απόγευμα κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής.

Κικίλιας: Λήψη οριζόντιων μέτρων σε δήμους της Αττικής

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε προαναγγείλει τη λήψη οριζόντιων μέτρων σε δήμους της Αττικής. "Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση" είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

1

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους ειδικούς έδωσε εντολή να συνταχθεί ένας κατάλογος με προτεινόμενα μέτρα, ο οποίος θα πρέπει να έτοιμος μέχρι αύριο το απόγευμα. "Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας".

Στην κυβέρνηση αλλά και στους επιδημιολόγους υπάρχει έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων.

"Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έφερε ως παράδειγμα τα στοιχεία που έχουν ληφθεί σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες άλλα και το Ισραήλ.

"Η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του Covid-19 ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων".

Πηγή: ΕΡΤ, MEGA