Η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση στο ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Oruc Reis – Στην Αθήνα με πρόταση διαλόγου ο Σαρλ Μισέλ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 09:46 Η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση στο ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Oruc Reis –  Στην Αθήνα με πρόταση διαλόγου ο Σαρλ Μισέλ

Πριν μερικές μέρες ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε καν το συζητούσε η ελληνική πλευρά από την στιγμή που το "Oruc Reis" έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με ιδιαιτέρως προσεκτικά βήματα η Αθήνα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. Το έλλειμα εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στην Άγκυρα κάνει την ελληνική διπλωματία να προχωρά επιφυλακτικά και να κρατά μικρό καλάθι για τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης καχυποψίας οι δύο χώρες αναμένεται να βρεθούν έστω και σε στρατιωτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση Στόλντεμπεργκ. Μία συνάντηση που μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς έχει τυπικό χαρακτήρα, ωστόσο δίνει ένα θετικό σήμα για την συνέχεια. Πριν μερικές μέρες ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε καν το συζητούσε η ελληνική πλευρά από την στιγμή που το "Oruc Reis" έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τις απειλές Ερντογάν να διαδέχονται η μία την άλλη.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει τα σχόλιά και τις παρατηρήσεις στην γραμματεία του ΝΑΤΟ ζητώντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον παράνομες ενέργειες. Πάντως οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να μπουν στην ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών καθώς το κείμενο Στόλντεμπεργκ κάνει λόγο για διμερείς και νατοϊκούς διαύλους επικοινωνίας για αποκλιμάκωση.

Η πρόταση Μισέλ στον Μητσοτάκη

Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο θα επιθυμούσαν οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν ή να ανακοινωθούν πριν από την Σύνοδο Κορυφής προκειμένου η Ε.Ε. να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει νέο κύκλο έντασης από την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα δεν δείχνει να βιάζεται και υποστηρίζει πως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μετά τις 25 Μαρτίου με τις κυρώσεις να παραμένουν στο τραπέζι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Άγκυρα επιθυμεί πραγματικά την αποκλιμάκωση ή είναι μία κίνηση τακτικής από τον Ταγίπ Ερντογάν για να γλυτώσει την επιβολή κυρώσεων.

"Δεν είμαστε αφελείς. Είπαμε ότι θέλουμε συνέχεια και συνέπεια, όσον αφορά την έμπρακτη αποκλιμάκωση. Όλα αυτά σταθμίζονται. Θα φτάσουμε μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου και θα δείτε τη στάση μας εκεί. Προέχει να δούμε πώς θα κινηθεί η Τουρκία τις επόμενες ημέρες, μέχρι τότε" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνοντας το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει για την στάση της Άγκυρας.

Σαρλ Μισέλ αναμένεται να επαναφέρει την πρόταση του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολυμερή συνάντηση στην οποία θα μετέχουν και οι εμπλεκόμενες χώρες. Ένα σχέδιο όμως που δύσκολα μπορεί να προχωρήσει από την στιγμή που η Τουρκία δεν επιθυμεί την παρουσία της Κύπρου, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που θεωρεί πως είναι απαραίτητη από την στιγμή που θα μετέχουν και άλλες χώρες στον διάλογο. Άλλωστε η Κύπρος είναι εκείνη που έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Εκτός όμως από τον Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου ο οποίος θα συναντηθεί τόσο με τον Νίκο Δένδια όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και οι ΑΟΖ που συμφώνησαν οι δύο χώρες και εγκρίθηκαν από τα κοινοβούλια.

Παίζουν τον καλό και τον κακό αστυνομικό

Από την μία ο "ισορροπιστής" Ιμπραήμ Καλίν και από την άλλη οι "σκληροί" Χολουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνουν να παίζουν τον "καλό και κακό αστυνομικό" στην Τουρκία, αναλαμβάνοντας ειδικούς ρόλους. Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας είναι το πρόσωπο εκείνο που κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Ευρώπη, ήταν άλλωστε εκείνος που μετείχε στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου.

Από την άλλη πλευρά οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο που παρακολουθεί αποσβολωμένο την επιστροφή του "Oruc Reis" στην Αττάλεια μετά τις πολεμικές ιαχές της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον της χώρας μας. Γι’ αυτό τον λόγο συνεχίζουν να μιλούν για επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο ενώ βάζουν στο τραπέζι όλα τα θέματα που θέλει να ανοίξει η Τουρκία.

Επικοινωνία μετά την αποχώρηση

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Λευκωσία πυροδότησε αντιδράσεις στην Άγκυρα καθώς ήρθε ως επιστέγασμα της απόφασης των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων. Σαν μην έφτανε όμως αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στήριξε την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για να δει τον Μουσταφά Ακιντζί γεγονός που συζητήθηκε έντονα στην Τουρκία.

Η αμερικανική πλευρά δείχνει με κάθε τρόπο την ενόχληση της για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στηρίζει παράλληλα τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να σταματήσουν οι προκλήσεις και να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Μάικ Πομπέο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μετά την αποχώρηση του τουρκικού στόλου από την περιοχή.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση