Μητσοτάκης: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αν σταματήσουν οι προκλήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 14:00 Μητσοτάκης: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αν σταματήσουν οι προκλήσεις

Την στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι χαιρετίζει την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πως αντέδρασαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην δήλωση Μητσοτάκη για διάλογο για τη μια διαφορά.

Για το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στις κοινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που έχει κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα και η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Μια αποστροφή του λόγου του όμως ήταν αυτή που έδειξε ότι σύντομα Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή την αποστροφή την μετέδωσαν άμεσα τα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλο: «Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τα γεγονότα στην Μόρια. Τα χαρακτήρισε θλιβερά και είπε ότι με την παρέμβαση των αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί. Είπε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός. 

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. 

«Η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα. Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος. Ωρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», είπε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα διδάγματα από αυτή την περιπέτεια είναι πολλά. Και είπε ότι κάποιοι μετατρέπουν το δικαίωμα στο άσυλο σε ασυλία στην παρανομία. Η Μόρια είπε ανήκει πια στο παρελθόν. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως με τον Σαρλ Μισέλ, συζήτησαν τις εξελίξεις «σε μια περίοδο ευαίσθητη σε όλη τη Μεσόγειο», σημειώνοντας πως η Τουρκία, «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ταυτόσημες και τόνισε: «Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ».

Ευχήθηκε οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές στη συμπεριφορά της Άγκυρας: «Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση| και σημείωσε και τόνισε:

«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του είπε ότι πρέπει να οργανωθεί η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα στο προσφυγικό αλλά και να την δείξει κιόλας η Ευρώπη. Ο Σαρλ Μισέλ, είπε ακόμα ότι θέλει να δει με τα μάτια του την πραγματική κατάσταση στην Μόρια. 

Είπε ακόμα ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο αλλά έχει να κάνει με την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό είναι και το νόημα της παρουσίας μου εδώ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να δούμε πως μπορούμε να προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές για όλα τα κράτη – μέλη και να δείξουμε ότι υπάρχει κοινή ατζέντα. Χαιρετίζω την δέσμευσή σου, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε όλες τις δηλώσεις 

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση