Ο πρώτος ελληνοτουρκικός διάλογος μέσω της "Καθημερινής": Τι λένε Δένδιας - Τσαβούσογλου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 15:49 Ο πρώτος ελληνοτουρκικός διάλογος μέσω της "Καθημερινής": Τι λένε Δένδιας - Τσαβούσογλου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Η εφημερίδα "Καθημερινή" φιλοξενεί άρθρα των ΥΠΕΞ Δένδια και Τσαβούσογλου, με φόντο τον εν εξελίξει διπλωματικό μαραθώνιο για την έναρξη του διαλόγου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Τις "κόκκινες γραμμές" ενός διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, που διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά την επιστροφή του "Ορούτς Ρέις" στην Αττάλεια, σκιαγραφεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ένα "debate" με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσω άρθρων τους στην εφημερίδα Καθημερινή.

Τα άρθρα των δύο ΥΠΕΞ δημοσιεύονται με φόντο τον εν εξελίξει διπλωματικό μαραθώνιο για την έναρξη διερευνητικών ελληνοτουρκικών επαφών, χωρίς να αποκλείεται να γίνει εντός δεκαπενθημέρου μια νέα τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Βερολίνου.

Νίκος Δένδιας: Διαπραγματεύσεις ή Χάγη

Ο Έλληνας υπουργός στο άρθρο του επισημαίνει ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές. Τονίζει ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης:

"Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής (οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών", αναφέρει.

"Τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος μεταξύ κρατών. Προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη. Είτε τους αρέσει, είτε όχι" σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, τονίζει πως στόχος είναι οι δυο πλευρές να μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

Δένδιας Μπορέλ
"Η Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα"

"Η επιμονή όμως της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την πολιτική τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο ούτε παράγει έννομα αποτελέσματα σημειώνει ο Νίκος Δένδιας. Αντίθετα, υπονομεύει κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ελλάδα το επισημαίνει διαρκώς αυτό προς την πλευρά της Τουρκίας, καλώντας την να προσέλθει σε διάλογο και να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα. Ποτέ δεν είναι αυτή η οποία απειλεί ευθέως ή εμμέσως, ποτέ δεν είναι η πλευρά που επιδιώκει την επιβολή διά της προβαλλόμενης ισχύος, δεν παραβιάζει ούτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τη διεθνή νομιμότητα και ποτέ δεν είναι αυτή που αναφέρεται με ανοίκειες εκφράσεις σε γειτονικές της χώρες" αναφέρει στο άρθρο του και συμπληρώνει:

"Τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ούτε προϊόν ατομικής αντίληψης περί δικαίου ούτε ποικίλλουν αναλόγως συσχετισμού μεγεθών και ισχύος μεταξύ κρατών. Προβλέπονται με σαφήνεια και ισότητα για όλα τα κράτη από το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Που είναι δεσμευτικό για όλα τα κράτη. Είτε τους αρέσει είτε όχι".

Τσαβούσογλου: "Διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις είναι η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο"

"Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις", αναφέρει στο άρθρο του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία - με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες - από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.

Νέα επίθεση στη Γαλλία: "Δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους"

Συνεχίζοντας το συγκρουσιακό σκηνικό που έχει στήσει η Τουρκία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε ξανά στη Γαλλία σημειώνοντας ότι "πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους".

"Η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την αποτροπή συγκρούσεων και την πρωτοβουλία της Γερμανίας για αποκλιμάκωση, με απώτερο στόχο την αναβίωση των ήδη υφιστάμενων διμερών μηχανισμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα" σημειώνει.

Επανέρχεται, μάλιστα, στη γνωστή ρητορική του "καζάν καζάν":

"Η Τουρκία και η Ελλάδα είχαν πάντα δύο επιλογές: είτε να έλθουν σε αντιπαράθεση με έναν τρόπο που θα πλήξει και τις δύο χώρες, είτε να βρουν μια αμοιβαία συνταγή win-win ώστε να καθορίσουν έναν αμοιβαία επωφελή δρόμο προς το μέλλον" αναφέρει.

τσαβούσογλου
"Η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει"

Ο Τσαβούσογλου δηλώνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι η προστασία των "δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα" έναντι "μαξιμαλιστικών και υπερβολικών διεκδικήσεων θαλασσίων ορίων" και επιτίθεται στην Ευρώπη: "Μια σειρά από μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε. η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί ζητημάτων οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων. Δεν μπορεί να αποκοπεί η πρόσβαση της Τουρκίας στην ανοιχτή θάλασσα και στις δικές της θαλάσσιες ζώνες, διεκδικώντας 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί όπως το Μέις ή Καστελλόριζο που είναι μόνο 2 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 580 από την ελληνική ηπειρωτική χώρα".

Και το άρθρο του κλείνει ως εξής: "Ο,τι κάνουμε σήμερα θα καθορίσει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το αύριο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία μπορεί να ακολουθήσει την Ελλάδα σε οποιαδήποτε ατραπό επιλέξει. Η επιλογή δεν ανήκει στην πραγματικότητα ούτε στην Τουρκία ούτε στη Γαλλία, ούτε σε κανέναν άλλο γι’ αυτό το θέμα, αλλά στους σεβαστούς ηγέτες και στον λαό της Ελλάδας".

Πηγή: Καθημερινή

Προσαρμοσμένη αναζήτηση