Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ: Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το νέο κύμα της επιδημίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 22:43 Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ: Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το νέο κύμα της επιδημίας

Η Ένωση καταγγέλλει ότι είναι απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι

 

Απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι οι οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥ). Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε δυσχερή θέση βρίσκονται και οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων, «που περιμένουν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου».

Αναδεικνύει δε η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ το μείζον θέμα της λήξης των συμβάσεων σε δύο εβδομάδες, στις 30 Σεπτεμβρίου, που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ 800 οικογενειακοί γιατροί και για το οποίο δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας. Με δεδομένο ότι το νέο κύμα της επιδημίας κορωνοϊού που θα συμπέσει με εκείνο της εποχικής γρίπης, και το φορτίο των ιών και των λοιμώξεων που θα υπάρχει στη χώρα, αντιλαμβάνεται κάποιος τη σημασία των δομών και των γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

«Παρόλο που η πανδημία εξελίσσεται, αναμένεται ακόμη η προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων που θα ενίσχυαν περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας των πολιτών, δέσμευση που ανακοινώθηκε προ έτους από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό της χώρας» αναφέρει το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Ζητούν επίσης την διόρθωση των αμοιβών τους, εξηγώντας πως «ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία, ασχέτως καταγραφής αριθμού επισκέψεων, δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο».

Αναφερόμενοι στο χρόνιο πια πρόβλημα των εκπτώσεων ογκου και αυτοπαραπομπής (rebate) στην αποζημίωση και των περικοπών αποζημίωσης του εργαστηριακού τομέα της ΠΦΥ μέσω του μηχανισμού του clawback τονίζουν πως «δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού της διάγνωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τέλος, και με την επιδημία σε πλήρη εξέλιξη υπογραμμίζουν την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και τα ιδιωτικά εργαστήρια η προμήθεια μέτρων ατομικών προστασίας και η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση