Ελληνοτουρκικά: Οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησαν τον διάλογο - Όλο το παρασκήνιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 09:30 Ελληνοτουρκικά: Οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησαν τον διάλογο - Όλο το παρασκήνιο

Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Βερολίνου, Αθήνας και Άγκυρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές πριν από την Σύνοδο Κορυφής. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της χώρας μας, ενώ για πρώτη φορά χθες οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία αναφορά στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα δείχνουν πως οι δύο χώρες ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία, η οποία με τις ευλογίες και των ΗΠΑ, έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμα, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πριν από την 24η Σεπτεμβρίου που θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Πήραν "φωτιά" τα τηλέφωνα

Οι διπλωματικές επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τις διερευνητικές επαφές, έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ για την εξωτερική πολιτική Γιαν Χέκερ, έχει επικοινωνήσει τόσο με την Ελένη Σουρανή, όσο και με τον Ιμπραχίμ Καλίν.

Το γεγονός της έναρξης των επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο το επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα" (μονομερείς ενέργειες και συνομιλίες)."

Οι τρεις διπλωματικοί σύμβουλοι γνωρίζονται αρκετά καλά και ήταν εκείνοι που είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο στα μέσα Ιουλίου και στην συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου "τορπίλισε" την προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αποκλείεται μετά την πρώτη επαφή με πρωτοβουλία του Γιαν Χέκερ να υπάρξει απ’ ευθείας επικοινωνία μεταξύ της Ελένης Σουρανή και του Ιμπραχίμ Καλίν.

Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος μία ημέρα μετά την επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στην περίπου μισή ώρα που διήρκεσε η συνομιλία συζητήθηκαν κυρίως οι προϋποθέσεις του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Σενάρια περί επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα σενάρια περί πιθανής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή από την Θεσσαλονίκη δήλωσε έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάτι που επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο συνέδριο του "Economist" ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έχει να συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν από τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχαν επικοινωνήσει για το ζήτημα της πανδημίας.

"Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας", είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια επικοινωνία σε ανώτερο επίπεδο, αφού όμως θα έχουν κλειδώσει οι διερευνητικές επαφές, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι τόνοι έπεσαν και οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποκατασταθεί. Μία κίνηση που θα έστελνε ένα θετικό σήμα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου κορυφής κάτι που σημείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

"Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Προτιμώ να προσέλθω στην Σύνοδο με μία θετική νότα παρά με μία αρνητική. Θα απόσχω από οποιαδήποτε πρόβλεψη", είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του "Economist".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση