Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 09:57 ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών η τροπολογία για την απαλλαγή τουλάχιστον 20.000 κατοίκων μικρών νησιών από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε ήδη φτάσει στην 17η Σεπτέμβρη, η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μόνο λίγα 24ωρα στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα πάρουν στα χέρια τους τα ειδοποιητήρια μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να πληρώσουν την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ. Υπό αυτό το δεδομένο, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για "διευκόλυνση" των ιδιοκτητών προκειμένου να πληρώσουν εμπρόθεσμα την 1η δόση.

Κυβερνητικά στελέχη δεν φαίνεται να προωθούν προς το παρόν το σενάριο να γίνει ότι και με τον φόρο εισοδήματος: Δηλαδή να πληρωθεί τον Οκτώβριο διπλή δόση ΕΝΦΙΑ όπως και τον Αύγουστο πληρώσαμε διπλή δόση φόρου εισοδήματος.

Ωστόσο, ανάλογα με τις εξελίξεις, είναι πιθανό να εξεταστεί τελικώς και αυτό το ενδεχόμενο.

Όλα εξαρτώνται από το πότε θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα 28 νησιά και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Στην ΑΑΔΕ ήδη αναζητούν τρόπο υλοποίησης της νέας ρύθμισης η οποία προβλέπει το εξής: απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με λιγότερα από 1200 άτομα πληθυσμό και μόνο για τα ακίνητα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο νησί.

Απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων.

Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Τα νησιά αυτά είναι:

- Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

- Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,

- Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,

- Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

- Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

- Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,

- Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

- Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,

- Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και

- Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές.

Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση.

Πηγή: thetoc.gr