Αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο: Φεύγουν τα τουρκικά πλοία - Ο ρόλος της Μέρκελ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 14:28 Αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο: Φεύγουν τα τουρκικά πλοία - Ο ρόλος της Μέρκελ

Οι πληροφορίες από το ΓΕΝ αναφέρουν ότι τα περισσότερα τουρκικά πλοία έχουν αποσυρθεί.

Αποσύρονται σταδιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά πλοία από την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σημειώνοντας πάντως- όπως σημειώνει το on alert- ότι "εξακολουθούν να βρίσκονται πολεμικά πλοία στην περιοχή και για αυτό οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα".

Όπως ανέφεραν νωρίτερα στρατιωτικές πηγές, ορισμένα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είχαν φύγει ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στη Navtex του Oruc Reis και είχαν επιστρέψει στις βάσεις τους. Τώρα υπάρχουν σημάδια ότι αποσύρονται και τα υπόλοιπα πλοία καθώς είναι σε εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, μέσω των συμβούλων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ερντογάν, για την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης και δύο ελληνικές φρεγάτες αποχώρησαν από την περιοχή, αλλάζοντας αποστολή.

Η πρώτη επέστρεψε στην επιχείρηση Irini στα ανοικτά της Λιβύης και η δεύτερη συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL.

Σημαντικός ο ρόλος του Βερολίνου

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν είναι σαφές ότι στην εκτόνωση της κρίσης βοήθησε πολύ η Γερμανία και προσωπικά η Καγκελάριος Μέρκελ. Όπως σημείωσε στη Βουλή νωρίτερα σήμερα Πέμπτη ο Γερμανός πρέσβης κ. Ράιχελ:

Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών", εκτίμησε ο κ. Ράιχελ.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Η εκτόνωση στις σχέσεις των δυο χωρών δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα σταματήσουν και οι εμπρηστικές δηλώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον "Χάρτη της Σεβίλλης" για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος είναι αυτός ο χάρτης που τόσο ενοχλεί την Τουρκία;

Ο χάρτης που "στοιχειώνει" την Τουρκία

Ο "Χάρτης της Σεβίλλης" δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και "χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε "στοιχειώνει" τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση