Ιανός: Όλο το καταστροφικό του πέρασμα από Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο (pics, video)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 15:46 Ιανός: Όλο το καταστροφικό του πέρασμα από Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο (pics, video)

Σκάφη βούλιαξαν, νησιά βυθίστηκαν στο σκοτάδι, δέντρα ξεριζώθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν και επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν. Παραλίες σβήστηκαν από τον χάρτη στο Ιόνιο.

Ο Ιανός εξακολουθεί να καλύπτει το Ιόνιο και να σφυροκοπά με ανέμους που έφτασαν και τα 11 μποφόρ και καταιγίδες Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Οι εικόνες από τις περιοχές που πλήττονται από τον μεσογειακό κυκλώνα είναι αποκαρδιωτικές και αυτό που τονίζουν όλοι είναι ότι ευτυχώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και δεν έχουν υπάρξει σοβαροί τραυματισμοί. 

Παρόλα αυτά νησιά ολόκληρα είναι ακόμα χωρίς ρεύμα από το πέρασμα του Ιανού καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕΕ δεν καταφέρνουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων να φτάσουν στα σημεία που πρέπει.

Ιθάκη: Μεγάλες καταστροφές σε εμβληματικά σημεία του νησιού 

Η θάλασσα βγήκε στην στεριά σε πολλές περιοχές της Ιθάκης με τις Φρίκες να κλέβουν την παράσταση καθώς εμφανίστηκε το σπάνιο φαινόμενο αυτό που ονομάζεται  “Cappuccino coast”. Αυτός ο άσπρος αφρός ονομάζεται έτσι από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο καπουτσίνο δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση σε συνδυασμό με τα κύματα που σκάνε σε βράχους.

Δείτε τις νέες εικόνες 

 

 

Το νησί είναι χωρίς ρεύμα από τα ξημερώματα και η επικοινωνία με τα κινητά είναι σχεδόν αδύνατη. Μιλώντας στο newsit.gr, o Έπαρχος Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης, είπε: «Δεν μιλάμε για ζημιές πλέον αλλά για μεγάλες καταστροφές. Σε όλο το νησί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στη βόρεια Ιθάκη στα λιμανάκια πολλά θέματα. Δεν έχουμε ρεύμα ενώ δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε και με τα κινητά μας διότι το σήμα έρχεται και χάνεται».

Ο Έπαρχος κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες του νησιού να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για την ασφάλεια τους.

Δείτε απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία

 

 

Κεφαλονιά: Βαρύ χτύπημα στην Αγία Ευφημία και στην Άσο

Το χτύπημα του Ιανού, του μεσογειακού κυκλώνα που χτυπάει την δυτική Ελλάδα κατέγραψαν κάτοικοι της περιοχής και οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Στην Κεφαλονιά σε Αγία Ευφημία, Καραβόμυλο, Ληξούρι και Σκάλα οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα το πρωί (αν κοιμήθηκαν) και αντίκρισαν αυτές τις εικόνες. Η βροχή δεν έχει σταματήσει και ούτε προβλέπεται για τις επόμενες ώρες. Ο μετεωρολογικός σταθμός Φαρακλάτων κατέγραψε ότι έπεσαν 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Απίστευτες είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου από φωτιά που προκλήθηκε το βράδυ από καλώδιο της ΔΕΗ στο Ληξούρι.

Σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς από νωρίς το πρωί υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη, το 70% της Κεφαλονιάς είναι αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα. Αιτία η πτώση δέντρων αλλά και πυλώνων της ΔΕΗ από τον κυκλώνα. Τα συνεργεία είναι καθηλωμένα λόγω της έντασης των φαινομένων.

Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημια, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Δείτε τα βίντεο 

 

 

 

 

Ζάκυνθος: Μεγάλες καταστροφές 

Καταστροφές σε σκάφη, μάντρες, επιχειρήσεις και ό,τι βρισκόταν δίπλα στην θάλασσα άφησε πίσω του ο Ιανός στην Ζάκυνθο. 

 

 

 

 

Λευκάδα: Βούλιαξε σκάφος και στο νησί πέφτει απίστευτη βροχή 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Πηγή: Newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση