Μεγάλος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 22:32 Μεγάλος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη - Επίκεντρο 19 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρβης

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 51,3 χλμ. και επίκεντρο 19 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρβης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Κρήτη.

Μεγάλος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη

"Το τρέχον μέγεθος του σεισμού είναι 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ωστόσο αυτό μπορεί αργότερα να διαφοροποιηθεί λίγο. Πρόκειται για έναν σεισμό που το σημαντικό του στοιχείο είναι πως ήταν σε βάθος 40 χιλιομέτρων. Καταγράφηκε πάνω στο ελληνικό τόξο, στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα νότια της Άρβης", επεσήμανε μιλώντας στο cretapost ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας τονίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία.

"Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία. Ήταν ο κύριος σεισμός και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία όπως σε άλλες περιπτώσεις. Το συγκεκριμένο τόξο δίνει τέτοιου μεγέθους σεισμούς ενώ το βασικότερο είναι πως δεν έχει καμία σχέση με την σεισμική δόνηση που καταγράφηκε πριν τρείς μήνες των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Σεισμός στην Κρήτη: "Δεν εμπνέει ανησυχία" λέει κι ο Χουλιάρας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη.

Ο ίδιος δήλωσε πως ήδη το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, αφού υπάρχει φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα και θα πρέπει να περιμένουμε νέους μετασεισμούς.

"Έχουμε διέγερση στην συγκεκριμένη περιοχή, είχαμε και το σεισμό των 6 Ρίχτερ πριν μερικούς μήνες. Δεν είναι όμως κάτι που εμπνέει ανησυχία", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η θάλασσα λειτούργησε για μια ακόμα φορά "προστατευτικά", αφού ο ισχυρός σεισμός έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο και σε μεγάλο εστιακό βάθος, 40 χιλιομέτρων. "Είναι σε βάθος που μας δίνει μια ασφάλεια", σημείωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: cretapost.gr / creta24.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση