Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 14:29 Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου»

Ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η 87χρονη δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποτελούσε μια ιστορική φυσιογνωμία.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν διάσημη νομικός που πάλεψε όλη της τη ζωή για τα πολιτικά δικαιώματα, με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων, πετυχαίνοντας την αλλαγή πολλών σημαντικών νομοθεσιών που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και σήμερα, πριν διοριστεί ως ισόβια δικαστής από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Και αποτελούσε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη» όπως αναφέρει η ίδια σε μια συγκινητική της ανάρτηση στο Facebook.

Μάλιστα, όταν είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε “ανοίξει” το γραφείο της για τους φωτορεπόρτερ και οι παρατηρητικοί είχαν διακρίνει πως στο γραφείο της υπήρχε μια κούπα η οποία απεικόνιζε την “Notorious RBG” όπως είχε γίνει γνωστή η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Δείτε την εικόνα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

“H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη. Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων.

Ήδη από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο, ήταν η «ιέρεια της διαφωνίας», το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα. «Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, «γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο». Μια «αιώνια μαθήτρια», που δήλωνε ότι «το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» και που διατράνωνε ότι «πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους».

Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες «πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν’ το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν».

Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του”.

Δείτε την ανάρτηση

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση