Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πέρασμα του "Ιανού" από την Κρήτη έφερε προβλήματα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 11:10 Το πέρασμα του "Ιανού" από την Κρήτη έφερε προβλήματα
Κατέρρευσε μπαλκόνι στην Αλικαρνασσό - Πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου - Προβλήματα στις πτήσεις και την ηλεκτροδότηση

Προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ηράκλειο. Ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" έφτασε και στην Κρήτη με έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και κεραυνούς που σημειώθηκαν σε ολόκληρο το νησί.

Από την έντονη βροχόπτωση κατέρρευσε μπαλκόνι από διώροφο κτίριο στην περιοχή της Αλικαρνασσού, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυματισμός. Ωστόσο, τα μπάζα έπεσαν πάνω σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές. Κατά την πτώση του μπαλκονιού παρασύρθηκαν τα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πολύωρη διακοπή ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στο σημείο έσπευσε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου η πλατεία των Λιονταριών μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε λίμνη.

Λιοντάρια καταιγίδα@Γιώργος Στυλιανού - ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ

Το πλακόστρωτο μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έγινε αδιάβατο για τους ελάχιστους πεζούς που την ώρα της κορύφωσης του φαινομένου βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, ενώ τα νερά εισέβαλαν και στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων της περιοχής.

Λιοντάρια καταιγίδα@Γιώργος Στυλιανού - ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ

 

Λιοντάρια καταιγίδα@Γιώργος Στυλιανού - ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ

 

 

Δεκάδες ήταν οι κεραυνοί που έπεσαν το απόγευμα πάνω από την Κρήτη, κάνοντας τη νύχτα μέρα:

Κεραυνός@Manolis Vergetakis - Facebook

Κεραυνοί

Δείτε εικόνες από το κέντρο του Ηρακλείου:

Ηράκλειο καταιγίδα@Αλέκα Δημητρακούδη

 

Ηράκλειο καταιγίδα@Αλέκα Δημητρακούδη

 

Ηράκλειο καταιγίδα@Αλέκα Δημητρακούδη

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι σε Φοινικιά, Γιόφυρο και παραλιακή λεωφόρο

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα στις περιοχές του Γιόφυρου αλλά και την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ενώ στη Φοινικιά, και ιδιαίτερα στο ύψος του Βιολογικού, εκεί όπου με τις πρώτες βροχές ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι, τα νερά έφταναν ως το καπό των αυτοκινήτων, με τους οδηγούς να προσπαθούν υπό καταρρακτώδη βροχή να γυρίσουν πίσω προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν.

Προβλήματα στις πτήσεις

Προβλήματα σημειώθηκαν και στις πτήσεις, καθώς 7 συνολικά πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν. Ειδικότερα, δύο πτήσεις προσγειώθηκαν στη Ρόδο, άλλες 2 στα Χανιά και τρεις στην Αθήνα. 

Πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου και κυρίως στην ενδοχώρα του νομού, όπου έχουν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Αρχανών - Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας.

Διακοπές ρεύματος αλλά και συχνές πτώσεις της τάσης σημειώνονταν και στην πόλη του Ηρακλείου, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο

Ακούστε τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου από τον Διευθυντή του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά:

 

 

πηγή: cretalive.gr