Και ο μήνας θα’ χει…9 για τον ΕΝΦΙΑ – Όλος ο κατάλογος με τις φορο-υποχρεώσεις του επόμενου 10ημέρου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 13:21 Και ο μήνας θα’ χει…9 για τον ΕΝΦΙΑ – Όλος ο κατάλογος με τις φορο-υποχρεώσεις του επόμενου 10ημέρου

Εκτός από τις πληρωμές, οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν και πολλές υποχρεώσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παραταθεί η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου ένα 10ήμερο -δηλαδή από την 30η Σεπτεμβρίου να φτάσουμε στην 8η ή στην 9η Οκτωβρίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτό τον τρόπο θέλει να δώσει το περιθώριο στους ιδιοκτήτες να ενημερωθούν για την φετινή εκκαθάριση του φόρου με μια χρονική άνεση (τα ειδοποιητήρια αναμένονται το επόμενο Σαββατοκύριακο) χωρίς όμως να ακυρώσει την δέσμευση που έχει αναλάβει για πληρωμή του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Το πρόγραμμα των ιδιοκτητών ακινήτων είναι ούτως ή άλλως πολύ βαρύ τις επόμενες ημέρες καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέει ταυτόχρονα η προθεσμία για τη δήλωση των στεγαστικών δανείων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, για την υποβολή των ενοικιαστηρίων στην ΑΑΔΕ, για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους αλλά και για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων χώρων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πληρωθεί μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τα έσοδα

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την συνολική πορεία της οικονομίας. Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται να ανταποκριθούν σε δύο μεγάλες υποχρεώσεις ταυτόχρονα: τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και αν ανακοινωθεί η ολιγοήμερη παράταση για τον φόρο κατοχής ακινήτων (που είναι και το πιθανότερο), οι υποχρεώσεις θα είναι απανωτές. Οι διπλές δόσεις θα συνεχιστούν από εδώ και πέρα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Εκτός από τις πληρωμές, οι τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν και πολλές υποχρεώσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Μέχρι το τέλος του μήνα:

1. Όσοι δεν έχουν καταθέσει τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για παλαιά ενοικιαστήρια στην ΑΑΔΕ θα πρέπει να το πράξουν καθώς εκπνέει η προθεσμία

2. Όσοι δεν έχουν κάνει την αίτησή τους στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, θα πρέπει να το κάνουν για να μην χάσουν την ευκαιρία για επιδότηση

3. Στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους. Δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη παράταση.

4. Στο τέλος του μήνα, εκπνέει και η προθεσμία για τη δήλωση των παράνομων χώρων (ημιυπαιθρίων κλπ) προκειμένου να τακτοποιηθούν.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση