ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή τα ειδοποιητήρια - Πρώτη και δεύτερη δόση μαζί στο τέλος Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 22:21 ΕΝΦΙΑ: Την Παρασκευή τα ειδοποιητήρια - Πρώτη και δεύτερη δόση μαζί στο τέλος Οκτωβρίου
Διπλή δόση τέλος Οκτωβρίου λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση του νέου φόρου

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να αναρτηθούν στο Mytaxis τα ειδοποιητήρια του νέου ΕΝΦΙΑ με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, από τις 30 Σεπτεμβρίου, στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ που αποκάλυψε πρώτο το protothema.gr και το newmoney.gr (Στις 15 Σεπτεμβρίου) ότι λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των σημειωμάτων θα ακολουθηθεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην φορολογία εισοδήματος. Δηλαδή θα πληρωθεί η πρώτη και η δεύτερη δόση μαζί χωρίς να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων που είναι έξι και λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι και όσοι εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια ή συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους σε μείωση του μισθώματος τουλάχιστον κατά 30% για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών, το 30%-40% των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος κι αν αυτός έχει αποπληρωθεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους στα ακίνητά τους, καθώς ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9. Πρακτικά δηλαδή όσες αλλαγές έγιναν στο Ε9 της χρήση του 2019 ενσωματώνονται στο υπολογισμό του εφετινού φόρου. Όσοι τροποποίησαν της περιουσιακή κατάσταση τους το 2019 (πχ λόγω κτηματολογίου, ρύθμιση αυθαίρετων κτισμάτων, ημι-υπαίθριους χώρους κλπ) θα δουν το φετινό τους φόρο αυξημένο σε σχέση με πέρσι.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση