Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια σιωπής - Θρίλερ με την ημερομηνία μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 09:29 Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια σιωπής - Θρίλερ με την ημερομηνία μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια στιγμή όμως που έβγαινε "λευκός καπνός" από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής.

Η τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μέρκελ – Μισέλ και Ερντογάν "ξεκλείδωσαν" τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας από εκεί που είχε σταματήσει στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016 στην Αθήνα.

Εκείνο που "καίει" την Άγκυρα δεν είναι άλλο από το ζήτημα των κυρώσεων που φέρεται να έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Γερμανίδα Καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "παζαρεύοντας" εγγυήσεις, όπως επίσης και την διεύρυνση της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, η τουρκική προεδρία έσπευσε να ανακοινώσει την επανέναρξη των συνομιλιών, αν και το αρχικό σχέδιο έλεγε πως αυτό θα το έπρατταν από κοινού τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως η ατζέντα αφορά στη συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και δεν περιλαμβάνει όσα κατά καιρούς ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του διαμήνυσε πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή όμως που έβγαινε "λευκός καπνός" από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής, καθώς ένα άτομο από την αστυνομική συνοδεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκε θετικός στον Κορωνοϊό με αποτέλεσμα ο Σαρλ Μισέλ να μπει σε καραντίνα.

Ανακοινώθηκε μόνο ο τόπος, ψάχνουν τον χρόνο

Η είδηση αλλά και ο λόγος της αναβολής της συνεδρίασης των "27" προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και απορίες καθώς ο Σαρλ Μισέλ θα μπορούσε να μετέχει στην μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο η κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής στην οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι παρών με φυσική παρουσία, διότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης, αλλά και το γεγονός πως ορίστηκε άμεσα η ημερομηνία διεξαγωγής 1 - 2 Οκτωβρίου, έβαλε "φρένο" άμεσα στην όποια σεναριολογία πήγε να δημιουργηθεί.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι διερευνητικές επαφές να αρχίσουν μετά την Συνόδου Κορυφής όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και για αυτό τον λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανάφερε στην ανακοίνωση του τη λέξη "προσεχώς". Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει η έκπληξη και πραγματοποιηθούν λίγα 24ωρα πριν από την συνεδρίαση των "27" ένα ενδεχόμενο που όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη καθώς ο προηγούμενος γύρος των συνομιλιών είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Είτε πριν πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές, είτε μετά την Σύνοδο Κορυφής το βέβαιο είναι πως γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Το κλίμα πάντως μεταξύ των δύο χωρών, μετά τα όσα προηγήθηκαν εξακολουθεί να είναι τεταμένο, καθώς στην Αθήνα επικρατεί έντονη δυσπιστία και επιφυλακτικότητα για τις κινήσεις της Άγκυρας που εξακολουθεί να προκαλεί με τις Navtex που ανακοινώνει στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Τι συζήτησαν Μακρόν – Ερντογάν

Μετά τα "γαλλικά" που είχαν ανταλλάξει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησαν με στόχο να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών. Η έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας στην ελληνική πλευρά, είχε εκνευρίσει την Άγκυρα που επιτέθηκε προσωπικά στον Εμμανουέλ Μακρόν. Μετά από παρέμβαση του Βερολίνου, οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα και συμφώνησαν να κρατήσουν αυτή την φορά, ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του εξέφρασε την ελπίδα της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και υποστήριξε πως ανάλογη κίνηση θα πρέπει να γίνει από την Άγκυρα και προς την Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική προεδρία τόνισε πως ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας πως αναμένει συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Μάχη για τις κυρώσεις

Το ζήτημα των κυρώσεων στην Άγκυρα είναι το ερώτημα που εξακολουθεί να προβληματίζει την Ε.Ε. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει την έγκριση του καταλόγου των μέτρων που έχουν προτείνει οι υπουργοί Εξωτερικών, προκειμένου να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας νέων τουρκικών προκλήσεων.

Η Κύπρος εξακολουθεί να απειλεί με βέτο για τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα εναντίον της Άγκυρας. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προκείμενου να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο να πέσει στα μαλακά. Το Βερολίνο αναζητά την χρυσή τομή καθώς από την μία δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων αλλά από την άλλη δεν θέλει να έρθει απέναντι με ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση