Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 09:33 Η "καυτή πατάτα" του ΕΝΦΙΑ, η "ταξική" διάσταση και η πρόταση του Στέφανου Μάνου (φωτο Intime)

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στα "ρετιρέ" αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες.

Πριν από περίπου 8 μήνες, όταν η πανδημία του κορωνοϊού βρισκόταν ακόμη στα "υπόλοιπα θέματα" της επικαιρότητας χωρίς ουδείς να μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα αυτό που έρχεται, στο υπουργείο Οικονομικών άνοιγαν τον φάκελο "επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών". Ολοκληρώνοντας την ανάθεση του έργου της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές σε μερικές δεκάδες ορκωτούς εκτιμητές ανά την επικράτεια, στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι ανοίγουν ένα πολύ δύσκολο –πολιτικά- κεφάλαιο.

Διότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αγορά ακινήτων, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στα "ρετιρέ" της κτηματαγοράς αλλά και μεγάλες αυξήσεις σε δεκάδες λαϊκές συνοικίες αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Με την επέλαση της πανδημίας, το θέμα ξαναμπήκε στο συρτάρι και θα ξαναβγεί όταν η πανδημία θα έχει μείνει πίσω μας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν παύει να "είναι εδώ", ενώ αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Στέφανο Μάνο ο οποίος, με άρθρο του στην "Καθημερινή", υποστηρίζει ότι με δεδομένες τις μέσες τιμές ενοικίασης, η αντικειμενική αξία στο Κολωνάκι θα έπρεπε να είναι σήμερα 2520 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι 4000 ευρώ που ισχύει.

Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα ξεκινήσουν να αναρτώνται την Παρασκευή, θα ενσωματώνουν για μια ακόμη φορά την παθογένεια του συστήματος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα υπολογίσει φόρο επί αξιών ύψους άνω των 700 δις. ευρώ οι οποίες όμως έχουν υπολογιστεί βάσει παραδοχών που δεν ισχύουν πλέον στην αγορά. Ιδού ορισμένοι από τους παραλογισμούς του συστήματος:

1. Σε εκατοντάδες περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, έχει οριστεί τιμή ζώνης κάτω των 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή ζώνης πρέπει να αποτυπώνει την αξία ενός νεόδμητου ακινήτου στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Από τη στιγμή όμως που μόνο το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πως είναι δυνατόν να υπάρχει τιμή ζώνης των 600 ευρώ; Που "χωράει" η αξία της γης σε τέτοιου είδους τιμές;

2. Σε ακριβές περιοχές όπως αυτές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μάνος (Κολωνάκι, Ψυχικό, Εκάλη, Φιλοθέη) οι τιμές ζώνης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατ’ επανάληψη "καταδικάσει" το υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές που ορίζει, αλλά οι διοικητικές προσαρμογές που κάνει το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκαθιστούν την εικόνα.

3. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει με 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν περιουσία (με βάση τις τιμές της εφορίας και όχι της αγοράς) άνω των 250.000 ευρώ. Και ενώ όλοι οι Έλληνες φορολογούνται για το σύνολο της περιουσίας τους, έχει οριστεί ότι τα αγροτεμάχια ανά την ελληνική επικράτεια εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία.

Μια καυτή πατάτα για την κυβέρνηση

Πρόκειται λοιπόν περί μιας "καυτής πατάτας" στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Η οικονομική λογική ορίζει ότι οι τιμές της εφορίας πρέπει να προσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αποτυπώνουν την κατάσταση στην αγορά. Αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει αυξήσεις σε εκατοντάδες "φθηνές περιοχές" και μειώσεις σε μερικές δεκάδες ακριβές περιοχές.

Σημαίνει επίσης σωστή αποτίμηση των αγροτεμαχίων και ένταξή τους στον συμπληρωματικό φόρο εφόσον η κυβέρνηση θέλει να τον διατηρήσει. Και επειδή προφανώς θα τεθεί θέμα επιβάρυνσης των φτωχότερων νοικοκυριών, η απάντηση είναι δεδομένη: η φορολογική πολιτική διαμορφώνεται με βάση τους συντελεστές φορολόγησης και όχι με βάση τις αξίες οι οποίες πρέπει να υπολογίζονται ορθά.

Η σημερινή κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα μέσα στο 2021 εφόσον φυσικά έχει τελειώσει η υγειονομική κρίση. Η "μεταρρύθμιση" με τις αξίες των ακινήτων έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Οι εκτιμητές έχουν αναλάβει έργο και το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να προχωρήσει το έργο. Ο ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι πολύ διαφορετικός.

Πηγή: Καθημερινή

Προσαρμοσμένη αναζήτηση