Κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα στην Αττική - Oι παράγοντες που κρίνουν το lockdown

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 09:12 Κορωνοϊός: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα στην Αττική - Oι παράγοντες που κρίνουν το lockdown (φωτο Intime)

Στο μικροσκόπιο ειδικών και κυβέρνησης η Αττική λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού - Φόβοι για νέο lockdown στην πρωτεύουσα.

Στην Αττική έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι ειδικοί, καθώς αυτή είναι που έχει "χτυπηθεί" περισσότερο από τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή μέρα κατά την οποία στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν πάνω από τα μισά κρούσματα της χώρας και συγκεκριμένα 194 από τα 358.

Με φόντο ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίζεται ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή το κέντρο της πόλης, οι φόβοι για ένα νέο lockdown πληθαίνουν, την ώρα που οι επιστήμονες εστιάζουν στην επιδείνωση επτά ποιοτικών στοιχείων στην πρωτεύουσα, η πορεία των οποίων θα κρίνει και την απόφαση για το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας.

Οι επτά λόγοι που εμπνέουν ανησυχία στην Αττική

- ο αριθμός των κρουσμάτων
- ο αριθμός των διασωληνωμένων
- ο αριθμός των θανάτων
- ο αριθμός των εισαγωγών
- το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ
- το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
- ο δείκτης R0 για τον οποίο στην Αττική κινείται γύρω από το 1 με ανοδική τάση

Με δεδομένο ότι η Αττική βρίσκεται ήδη στην "πορτοκαλί" φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι επιστήμονες εξετάζουν και αξιολογούν μέρα με τη μέρα όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ούτως ώστε σε περίπτωση μεγαλύτερης έξαρσης να ληφθούν και νέα μέτρα. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το επόμενο δεκαήμερο, καθώς εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας, έστω και ολιγοήμερης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

"Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην πάμε σε δεύτερο lockdown" είπε χθες βράδυ ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, διευκρινίζοντας ότι όλα είναι στο τραπέζι καθώς όπως τόνισε "στην Αττική υπάρχει πρόβλημα".

Πέτσας: Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown

Εξάλλου, μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σε αυτό το σενάριο και τις κινήσεις της Πολιτείας για να περιορίσει τη διασπορά του φονικού ιού.

"Από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε συνεχώς πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα ύψος, το οποίο είναι μεγάλο. Αυτά τα κρούσματα προκαλούν σιγά-σιγά πίεση στο Σύστημα Υγείας, που δεν την είχαμε δει για πολλούς μήνες. Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία" σημείωσε επί του θέματος.

Τόνισε μάλιστα πως "δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown. Και το κάναμε πολλές φορές από τη Θράκη μέχρι τη Δαμασκηνιά στην Καστοριά και από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα μέχρι την Αχαΐα και την Ηλεία. Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί".

Περιπολίες στις πλατείες για τη τήρηση των μέτρων

Στο πλαίσιο της αποφυγής ενός νέου lockdown, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την οικονομία της χώρας, οι Αρχές εστιάζουν στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Για αυτό το λόγο και ξεκίνησαν οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ στις πλατείες για την αποφυγή του συνωστισμού και τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του Covid-19.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση