Κορωνοϊός: Σχέδιο "άδειες πλατείες" - Στο "στόχαστρο" και το αλκοόλ από το σπίτι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 10:43 Κορωνοϊός: Σχέδιο "άδειες πλατείες" - Στο "στόχαστρο" και το αλκοόλ από το σπίτι

Ένα άτυπο lockdown στις πλατείες φέρνουν τα νέα μέτρα για την αποφυγή ενός γενικού, αντίστοιχο με αυτό στο οποίο η κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη Άνοιξη, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Το πρώτο τεστ για την ΕΛΑΣ είναι ο περιορισμός της συγκέντρωσης ατόμων σε πλατείες, όπως παρατηρήθηκε μετά το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 το βράδυ.

Μάλιστα, για την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε:

Να λειτουργήσει ένα "καρουζέλ" με 80 περιπολικά, γύρω-γύρω από τις τις πλατείες όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλος συγκέντρωση ατόμων.

Παράλληλα, από τα μεγάφωνα των περιπολικών θα ακούγεται το σχετικό μήνυμα της ΕΛΑΣ για αποσυμφόρηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχικές συστάσεις οι αστυνομικοί θα περάσουν γρήγορα στην επιβολή προστίμων όπως:

  • Αυτόφωρο και πρόστιμο 5.000 ευρώ (περίπτερα-μίνι μάρκετ-κάβες)
  • 150 ευρώ για συγχρωτισμό άνω των 9 ατόμων

Επιπλέον έχει δοθεί εντολή, με διακριτικό τρόπο, οι αστυνομικοί να προβαίνουν και σε ελέγχους..."ποτοαπαγόρευσης". Αυτό το οποίο επιδιώκει η ΕΛΑΣ είναι να στηθεί ένα ιδιότυπο "φράγμα" στις ιδιωτικές… κάβες, δηλαδή στις ποσότητες αλκοόλ που μπορεί να φέρνουν οι συγκεντρωμένες παρέες από τα σπίτια τους.

Τα συγκεκριμένα μέτρα ουσιαστικά αποσκοπούν στην δυσκολία προμήθειας αλκοόλ, όπως ήταν η ευκαιριακή προμήθειά τους από περίπτερα και μίνι μάρκετ, στοχεύοντας στη μείωση του κόσμου σε ανοικτούς υπαίθριους δημόσιους χώρους.

ΓΓ Εμπορίου: Είναι αποκλειστικά στο χέρι όλων μας να ανακόψουμε τη μετάδοση του ιού

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πάνος Σταμπουλίδης: "Εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα μέσω του χρονικού περιορισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων μετά τη 12η βραδυνή, προς αποφυγή των συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, που αποτελούν εστία διασποράς του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, με την αλλαγή του ωραρίου διευκολύνουμε όσους προσέρχονται μετά την 5η πρωινή στους χώρους εργασίας. Είναι αποκλειστικά στο χέρι όλων μας, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα, να ανακόψουμε τη μετάδοση του ιού πριν οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο, αναγκαστικό και γενικευμένο lockdown, που αποτελεί για όλους μας το απευκταίο σενάριο".

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης για το ωράριο λειτουργίας

Την ίδια στιγμή, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους, τουλάχιστον ως τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ζήτησαν με διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο χώρο του Λευκού Πύργου, ιδιοκτήτες εστιατορίων, ψητοπωλείων, καφέ μπαρ και άλλων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του νόμου Θεσσαλονίκης.

Οι καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους τα μεσάνυχτα -τηρώντας τις αποστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοιού- για να διαμαρτυρηθούν για το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας που έχει επιβληθεί σε νόμους της χώρας, λόγω της πανδημίας. Οι καταστηματάρχες επικαλούνται τη μείωση του τζίρου τους και την απώλεια θέσεων εργασίας και ζητούν τροποποίηση του μέτρου και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το δρόμο και έκλεισαν τη Λεωφόρο Νίκης και την οδό Παύλου Μελά και αργότερα την οδό Εθνικής Αμύνης στο ύψος του Λευκού Πύργου και παρέμειναν για αρκετή ώρα στο οδόστρωμα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση