Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέσβος: Έτσι δρούσαν οι ΜΚΟ που διακινούσαν παράνομα μετανάστες: Από ψεύτικες ειδοποιήσεις ναυαγίων μέχρι... κρατήσεις στη Μόρια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 09:35 Λέσβος: Έτσι δρούσαν οι ΜΚΟ που διακινούσαν παράνομα μετανάστες: Από ψεύτικες ειδοποιήσεις ναυαγίων μέχρι... κρατήσεις στη Μόρια (φωτο Intime)

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών.

Έδιναν στίγματα κίνησης σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Προέβαιναν σε ψεύτικες ειδοποιήσεις "ναυαγίων" στο 112. Ενημέρωναν για τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών με… συντεταγμένες. Ειδοποιούσαν για τους χρόνους αναχωρήσεων και τον αριθμό επιβατών στις λέμβους. Έδιναν συμβουλές για τον ρουχισμού, τα σωσίβια, το δελτίο… καιρού, ενώ έκαναν "κρατήσεις" διαμονής στο Κ.Υ.Τ. Μόριας.

Τα παραπάνω αφορούν τις παράνομες ενέργειες, 33 μελών τεσσάρων ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο το προηγούμενο καλοκαίρι, και κατηγορούνται για κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης. Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Που βρίσκονται οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι είναι υπήκοοι, Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν φύγει από το νησί και να έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους. Το κύκλωμα εμπλέκεται σε 5 παράνομες διακινήσεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και 27 απόπειρες διακίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση

Οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, παρείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες σε δουλεμπορικά κυκλώματα και παράνομους πρόσφυγες και μετανάστες.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι έδιναν τα στίγματα κίνησης σκαφών του Λιμενικού Σώματος για την αλλαγή δρομολογίων στις λέμβους των δουλεμπόρων. Προέβαιναν σε ψεύτικες ειδοποιήσεις-αναγγελίες "ναυαγίων" στο 112, για να ενεργοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης, σε σημεία αντίθετα από τις πλεύσεις των δουλεμπορικών σκαφών προς αποφυγή ελέγχων. Ανακοίνωναν τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια, τους χρόνους αναχωρήσεων και τον αριθμό της "πληρότητας" των επιβατών στις λέμβους. Το ίδιο έκαναν με τους τόπους και χρόνους των προσφυγικών ροών δίνοντας… συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος). Ήταν τέτοια η αναλυτική ενημέρωση που παρείχε το κύκλωμα, την οποία οι αστυνομικοί παρομοιάζουν με παράνομο "γραφείο ταξιδίων", καθώς πληροφορούσαν τους ενδιαφερόμενους με το δελτίο… καιρού τις ώρες των δρομολογίων, τον απαραίτητο ρουχισμό και τα σωσίβια που έπρεπε να φέρουν. Επεσήμαναν τους προορισμούς αποβίβασης στη Λέσβο, ενώ έκαναν "κρατήσεις" διαμονής στο Κ.Υ.Τ. Μόριας.

Η έρευνα των στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λέσβου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών σε τουλάχιστον 5 περιπτώσεις μεταφοράς, ενώ εμπλέκεται σε επιπλέον 27 απόπειρες διακίνησης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

Πηγή: thetoc.gr