Κορωνοϊός: Τι πήγε λάθος με το κρουαζιερόπλοιο - Ποιος φταίει για τα 12 ψεύτικα κρούσματα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 21:24 Κορωνοϊός: Τι πήγε λάθος με το κρουαζιερόπλοιο - Ποιος φταίει για τα 12 ψεύτικα κρούσματα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 12 ατόμων στο κρουαζιερόπλοιο "Mein Schiff" - Ψεύτικα τα κρούσματα κορονοϊού στο πλήρωμα - Τι λέει ο Μαγιορκίνης

Ειδική αναφορά στο αλαλούμ που προέκυψε με τα ψεύτικα κρούσματα του κορονοϊού στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε πως αρχικά το αποτέλεσμα των τεστ ήταν οριακά θετικό, δηλαδή επρόκειτο για ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, όπως επισήμανε.

"Για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψει εστία διασποράς ελήφθησαν τα εν λόγω μέτρα", τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι όλα τα επαναληπτικά τεστ που διενεργήθηκαν στον Πειραιά στα 12 άτομα και τις 24 επαφές τους, ήταν όλα αρνητικά, καθώς και οι έλεγχοι που έγιναν σε επιφάνειες του πλοίου.

Κορονοϊός: Τι πήγε λάθος με το κρουαζιερόπλοιο - Ποιος φταίει για τα 12 ψεύτικα κρούσματα
Το χρονικό της περιπέτειας για επιβάτες και πλήρωμα

Σe τρία τεστ χρειάστηκε να υποβληθούν και τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου "Mein Schiff" που αρχικά είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό από μοριακό έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί στην Κρήτη. Ο έλεγχος είχε γίνει σε εργαστήριο με το οποίο ήταν συμβεβλημένη η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει το πλοίο.

Οι επικεφαλής του πλοίου ενημέρωσαν χθες τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη των θετικών αποτελεσμάτων όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι επιστήμονες του Οργανισμού εκτίμησαν ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ, καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά, δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα.

Στη συνέχεια η εταιρεία επανέλαβε τα τεστ εν πλω τα οποία βγήκαν όλα αρνητικά.

Σήμερα το πρωί όταν έφτασε το πλοίο στον Πειραιά συνεργείο του ΕΟΔΥ πήρε εκ νέου δείγματα από τους 12 ναυτικούς και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προκειμένου να γίνει νέος μοριακός έλεγχος και να επιβεβαιωθεί ότι τα κρούσματα αυτά είναι όντως αρνητικά.

Ωστόσο, στους επιβάτες δεν έχει γίνει κάποιο τεστ ανίχνευσης, καθώς όλοι είχαν υποβληθεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση